A jelentkezéstől a munkába állásig

Mindenekelőtt érdemes tisztázni és szétválasztani a munkaerő-kölcsönzés és a munkaerő-közvetítés fogalmait, hiszen ez két különböző dolog.

Az alábbiakban segítséget nyújtunk eligazodni az álláspiac ezen részét érintő kérdésekben, illetve feltárjuk a munkaközvetítőkkel való együttműködés előnyeit és buktatóit. A Viapan Dologidő egyaránt végez munkaerő-kölcsönzési és munkaerő-közvetítési tevékenységet. Az állásajánlataink között mindkettő típussal találkozhatsz, így ha azt látod egy állásajánlatban, hogy „a pozíciót a Viapan Dologidő Kft biztosítja”, akkor biztos lehetsz benne, hogy munkaerő-kölcsönzésről van szó.

Nézzük tehát őket külön-külön, majd összehasonlítva.

Munkaerő-kölcsönzés esetén

Munkaerő-kölcsönzésről akkor beszélünk, ha egy munkavállaló nem azzal a céggel kötött munkaszerződést, ahol dolgozik, hanem egy másik, úgynevezett munkaerő-kölcsönző vállalkozással. Ez egy hármas jogviszony a dolgozó, a közvetítő és a kölcsönvevő között.

A munkaerő-kölcsönzés hármas jogviszonya
A munkaerő-kölcsönzés hármas jogviszonya

A munkaerő-kölcsönzőket nagyon szigorú szabályok kötik, így nem is végezheti bárki ezt a tevékenységet. Ez az együttműködés számos előnnyel jár a munkáltatónak és a munkavállalónak is. Nézzük, hogy mit nyerhet egy munkavállaló, ha munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatják:

  • nincs feketemunka: elkerülhetőek a jogi problémák, hiszen a Viapan Dologidőnél csak legális foglalkoztatás folyik
  • a Viapan Dologidő projektvezetője a jelentkezéstől kezdve segít téged munkaügyi kérdésekben
  • ha esetleg leépítés történne, a jól bevált kölcsönzötteinket másik partnerünknél könnyedén el tudjuk helyezni - így nyugodtan alhatsz, lesz munkád a jövő héten is
  • akár másodállást is lehet így vállalni
  • a bevált dolgozókat előszeretettel veszik át partnereink a saját állományukba

Meg kell vallani azt is, bizonyos helyzetekben nem feltétlenül a munkaerő-kölcsönzés a megfelelő valaki számára.

  • kölcsönzött munkavállalóként maximum 5 évig foglalkoztatható valaki egy cégnél, így maximum középhosszú távra lehet tervezni
  • válság esetén a cégek elsőként a kölcsönzött munkavállalókat szokták leépíteni
  • a piacon rengeteg olyan munkaközvetítő tevékenykedik, akik nem legálisan működnek, így érdemes ezeket elkerülni

Munkaerő-közvetítés esetén

A munkaerő-közvetítés során a Viapan Dologidő csak az állás meghirdetését, majd a jelentkezők szűrését és interjúztatását végzi. A folyamat végén a befutó jelölt nem a Viapan Dologidővel, hanem a pozíciót kínáló céggel köt szerződést.

Fontos leszögezni, hogy mi a munkavállalóktól soha semmilyen díjat nem kérünk a szolgáltatásainkért. A munkavállalók számára a regisztráció, az állásra jelentkezés, az interjúk, a tanácsadás és mindennemű adminisztráció teljesen ingyenes.

Hogyan zajlik a jelentkezés?

Függetlenül attól, hogy munkaerő-közvetítésben vagy munkaerő-kölcsönzésben kínálunk egy adott pozíciót, a legtöbb esetben ugyanazok lépések várnak egy munkavállalóra a kiválasztás során. A pozíciótól függően azonban lehetnek eltérések. Az alábbiakban egy általános folyamatot próbáltunk meg ábrázolni.

1. Jelentkezés

Minden esetben valamilyen módon jelentkezni kell hozzánk arra a munkára, amit valamilyen felületen (weboldalunkon, plakáton, szórólapon, facebookon, stb.) láttál.

2. Jelöltek előszűrése

A beérkezett jelentkezéseket a tanácsadóink átnézik, és kiválasztják azokat, akiket alkalmasnak találtak az adott pozícióra. Ezen a ponton, akik nem jutottak tovább, azok e-mailes értesítést kapnak. A továbbjutókkal pedig telefonon egyeztetnek időpontot.

3. Tesztírás (nem minden esetben)

Bizonyos munkák esetében az előszűrést követően egy tesztírásra kerül sor. Ennek nehézsége és fajtája minden esetben az adott munkától függ. Az állásajánlatban külön feltüntetjük, ha tesztet kell írni.

4. Interjú a Viapan Dologidő tanácsadójával

Azokat, akik sikeresen vették az eddigi akadályokat, egy személyes elbeszélgetésre hívjuk be. A pozíciótól függően ez is többféleképpen folyhat.

5. Interjú a megbízónkkal

Főleg a munkaerő-közvetítés keretein belül felkínált pozícióknál gyakori, hogy felvétel előtt a partnerünk is szeretne interjút folytatni a jelölttel. Ilyenkor minden esetben támogatunk téged, tanácsadóink hasznos információkkal látnak el a felkészüléshez, vagy adott esetben el is kísérnek az interjúra.

6. Felvétel

Ha a fenti folyamat nem sikerült, akkor mindenképpen értesítünk, a leggyakrabban e-mailben. Azoknak a jelölteknek, akik sikeresen szerepeltek, állást kínálunk. Munkaerő-közvetítés esetén ilyenkor a partnerünkkel fogsz szerződést kötni, és a közös munkánk véget ér. Munkaerő-kölcsönzés esetében az egyik projektvezetőnkhöz fogsz tartozni, aki minden tudnivalóval ellát, és megkezdődik a szerződéskötés folyamata.