Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség a munkaerő-közvetítés és a munkaerő-kölcsönzés között?

A munkaerő-közvetítés az, amikor mi a cégek számára felkutatjuk a legmegfelelőbb munkavállalókat egy adott munkakörre, majd végül a munkavállaló a céggel köt munkaszerződést. A munkaerő-kölcsönzés annyiban más, hogy itt a kiválasztott munkavállaló a Viapan Dologidővel köt munkaszerződést, és “kölcsönadjuk” egy cégnek, ahol ténylegesen dolgozni fog.

Miért jó nekem, ha a Viapan Dologidő közvetít nekem álláslehetőséget?

Mindegy, hogy munkaerő-kölcsönzés vagy -közvetítés keretein belül kerülsz velünk kapcsolatba, a legfontosabb, hogy mi az első perctől fogva segítjük a pályázókat. Elkísérünk a céghez interjúra, ha szükség van rá, segítünk a szerződéskötésben, és mindig rendelkezésedre állunk, hogy kérdezz bármiről, ami a kiválasztással vagy állásokkal kapcsolatos.

Ingyenes ez nekem?

Igen. Semmilyen díjat nem számítunk fel neked, és tőled semmit nem vonunk le. Azért, hogy megtaláljunk téged egy adott cégnek, maja a cég fizeti ki a kölcsönzés vagy a közvetítés díját.

Miért jó nekem ha a Viapan Dologidőn keresztül találok állást?

  • ha munkaerő-közvetítés révén kerülsz velünk kapcsolatba, akkor nálunk ellenőrzött, legális munkákat találsz, és egyszerűen tudsz jelentkezni
  • ha munkaerő-kölcsönzésben leszel velünk kapcsolatban, akkor képviseljük az érdekeidet. Sok dolgozó nem járatos eléggé a szerződésekben, pénzügyekben, és ezzel nincs is semmi baj, hiszen ők a saját munkájukban jók. Ezért vagyunk mi, akik tanultunk jogot, pénzügyi és egyéb ismereteket, ezért ismerjük, betartjuk-betartatjuk a törvényeket. Nálunk csak tiszta, legális munka van. A kölcsönzött dolgozóinknak további segítséget jelent, hogy a projektvezetőinkhez bármikor lehet fordulni, ha munkaügyi probléma lépne fel.

Általában milyen jellegű álláslehetőségeket találhatok a Viapan Dologidőnél?

Széles a kínálat, ugyanis az idényjellegű munkáktól kezdve, a szakmunkákon át, egészen a közép- és felsővezetői pozíciókig lehet válogatni a munkák közül.

Milyen profilú, mekkora cégekhez keresnek munkatársakat a Viapan Dologidőn keresztül?

Ez változó. A legkisebb, néhány fős vállalkozásoktól kezdve a több ezer fős nagyvállalatokig szinte bárkinek. Általánosságban elmondható, hogy 60%-ban termelő cégekhez keresünk dolgozókat, mérnököket, vezetőket, és 40%-ban szolgáltató cégekhez közvetítünk szakembereket.

Hogyan zajlik a munkaerő felvétel szellemi munka esetén?

Amennyiben van egy adott állásajánlat, minden esetben már a hirdetésben feltüntetjük azt, hogy milyen módon lehet jelentkezni hozzánk. A leggyakoribb jelentkezési forma, hogy egy (fényképes) önéletrajz küldését kérjük a pályázótól egy megadott e-mail címre, majd ezt követően ez az önéletrajz bekerül az adatbázisunkba. A kiválasztás egy kétlépcsős folyamat. A jelentkezési idő lejárta után az alkalmas jelöltek behívásra kerülnek egy első körös interjúra, amelyet a HR tanácsadó kollégáink végeznek, majd ezt követően az itt megfelelt jelöltek továbbításra kerülnek a megbízó cégünkhöz egy második körös interjúra. Amennyiben ott is megfelelt a munkavállaló, két opció lehetséges. Ha munkaerő kölcsönzésről van szó, akkor a munkavállaló velünk fog munkaszerződésben állni, az adminisztrációs feladatok és az ügyintézés is nálunk történik, de maga a munkavégzés a megbízónknál fog majd zajlani. Munkaerő-közvetítés során azonban a felvétel után az alkalmas jelöltet és a munkaviszonyával kapcsolatos mindenfajta ügyintézést is átadjuk a megbízónknak. Természeten azokról a jelentkezőkről sem feledkezünk meg, akik az adott munkára nem voltak alkalmasak. Őket a felvételi eljárás lezárása után e-mailben értesítjük és amennyiben hozzájárulnak, önéletrajzuk továbbra is szerepelni fog az adatbázisunkban, ezáltal értesíteni tudjuk őket ha egy számukra ideális munkalehetőség adódik.

Mi a felvételi folyamat menete a fizikai munkák esetében?

Fizikai munkák esetében a felvétel folyamata többnyire egy rövid teszttel kezdődik, majd egy elbeszélgetéssel folytatódik. Azok, akik sikeresen szerepeltek a teszten és az elbeszélgetésen, továbbjutnak. A következő lépés sok esetben egy néhány napos próbamunka. Ez idő alatt rendes foglalkoztatotti jogviszonyban, bejelentve megnézzük, hogy valóban alkalmas-e valaki az adott feladat elvégzésére. Amennyiben igen - vagy eleve nem is kellett próbamunkán résztvenni -, úgy munkaszerződést kötünk, és felvételre kerül a munkavállaló. Ezt követően a beosztást mindig a projektvezetőnkkel egyezteti a dolgozó.

Mennyi időt vesz igénybe a kiválasztás folyamata?

Ez többnyire a pozíciótól és a megbízónktól függ. Elmondható általánosan, hogy a fizikai pozícióknál általában 2-3 hét alatt munkába állhat a dolgozó (bizonyos esetekben 1 hét vagy pár nap alatt is). A többi állás esetében néhány hét az átfutási idő.

Mikor értesítenek a jelentkezésem elbírálásáról?

A pályázók jelentkezéseit minden esetben rögzítjük, és erről küldünk is egy visszaigazoló e-mailt. A jelentkezési idő lejárta után az alkalmas jelölteket behívjuk az első körös interjúra, azokat pedig, akik nem voltak megfelelőek, a felvételi eljárás lezárta után szintén e-mailben értesítjük.

Hogyan tudok jelentkezni az adott munkára?

Minden állásajánlatnál le van írva, hogy hogyan kell jelentkezni. Általában elég, ha a Jelentkezés gombra kattintasz, és megadsz néhány adatot magadról. Praktikus, ha regisztrálsz az adatbázisunkba, mert akkor a rendszer minden egyes jelentkezésnél kitölti az adataidat.

Hol érhetem el a Viapan Dologidő álláshirdetéseit?

Számos helyen találkozhatsz a hirdetéseinkkel, azonban itt a weboldalunkon mindig naprakész ajánlatot találhatsz. Érdemes követni ezen kívül a Facebook oldalunkat is, ahol naponta több alkalommal posztolunk friss munkákat, illetve érdekességeket a munka világából.

Mi kell a regisztrációhoz (hogy bekerüljek az adatbázisba)?

Néhány adatodat kell megadnod, illetve feltölteni egy önéletrajzot. El is kezdheted a reigsztrációt ezen az oldalon, két perc az egész:

Miért jó, ha álláskeresőként regisztrálok a Viapan Dologidő honlapján?

Ha regisztrálsz nálunk álláskeresőként, és elküldöd önéletrajzodat, nagyobb eséllyel tudunk munkalehetőséget biztosítani. Ha most éppen nem is, de később lesz az Ön számára megfelelő állásajánlatunk, felhívunk telefonon.

Mit tegyek, ha nincs lehetőségem önéletrajzot küldeni?

Ha nincs otthon interneted, és nem tudsz önéletrajzot küldeni, akkor papíron is bevihető személyesen bármelyik irodánkba, vagy akár postán is elküldheted. Ha ez sem megoldható, szívesen megírjuk az önéletrajzodat telefonos beszélgetés alapján is. Fontos azonban, hogy valamilyen módon legyen önéletrajz, mert ez minden állásra jelentkezésnél elvárás.

Mi történik az adataimmal regisztráció után?

Az önéletrajz elküldése után a pályázatok az önéletrajzi adatbázisunkba kerülnek, amihez csak a Viapan Dologidő fér hozzá. Természetesen az adatokat bizalmasan kezeljük, illetékteleneknek és harmadik félnek nem továbbítjuk őket. Kizárólag csak a lehetséges munkáltatónak küldjük tovább, hogy összehozzunk velük, de előtte erről is megkérdezzük a jelentkezőket.

Hogy oldható meg az állásinterjú, ha nehezen tudok munkaidőben elkéretőzni, hogy állásinterjúra menjek? Mennyire jelenthet ez problémát?

Tanácsadóink rugalmasak, arra kérünk, hogy jelezd ezt feléjük, és megpróbálunk új időpontot szervezni.

Ha a Viapan Dologidőnél dolgozom munkaerő kölcsönzésben, kihez fordulhatok a fizetéssel kapcsolatban?

Általában a projektvezető tud segíteni a fizetéssel kapcsolatos információkban is. Ő az a személy, akivel a munkavégzés során folyamatosan kapcsolatot tart a munkavállaló a munkaügyi adminisztrációs kérdésekben.

Ha a Viapan Dologidőnél dolgozom munkaerő kölcsönzésben, kihez fordulhatok táppénz vagy szabadságolás esetén?

A szabadságolással vagy táppénzzel kapcsolatos kérdéseket először a munkavégzés helyén a műszakvezetővel vagy termelésvezetővel célszerű egyeztetni, de a projektvezetőtől is lehet érdeklődni.

Ha a Viapan Dologidőnél dolgozom, és bármilyen problémám, panaszom, kérelmem van, kihez fordulhatok?

A munkavégzéssel kapcsolatban bármilyen jellegű kérdéssel a projektvezető személyhez lehet fordulni, ő tartja a kapcsolatot a munkavállalókkal a Viapan Dologidő részéről.

Van-e munka?

Szinte naponta kapjuk ezt a kérdést, így szeretnénk megválaszolni: igen, van. De kérjük, ha felveszed velünk a kapcsolatot, és munkát szeretnél, akkor minimum egy önéletrajzzal jelentkez, és jelölj meg egy megyét vagy egy települést, ahol dolgozni szeretnél. Ellenkező esetben sajnos nem tudjuk, hogy milyen munkát és hol szeretnél.

Mennyi időbe telik, ameddig visszajelzést kapok a jelentkezésemre?

Az, hogy milyen hamar kapnak a jelentkezők visszajelzést, alapvetően a jelentkezők számától, és a pozíció sürgősségétől függ. Amennyiben az adott álláslehetőségre sokan jelentkeztek, vagy több alkalmas jelölt interjúztatása is folyamatban van, előfordulhat, hogy egy később jelentkezőnek várnia kell a visszajelzésre 1-2 hetet. Ha nem kapsz azonnal választ, ne ess kétségbe, mindenképpen jelentkezünk. Ha esetleg nem rád esett a választás, akkor is mindenképp értesítünk.

Milyen önéletrajzot küldjek?

Számos tanácsot lehet olvasni különböző fórumokon az önéletrajzok ideális formáját illetően. Nekünk nem kell egy meghatározott sablonra illeszkedő önéletrajzot küldeni, azonban fontos, hogy az információk átláthatóak legyenek. Az önéletrajz mindenképp tartalmazza a nevedet, elérhetőségedet, tanulmányaidat, és a szakmai tapasztalatokat időrendi sorrendben, dátummal ellátva. Ha úgy látod, hogy a megpályázott pozíció szempontjából számít, írj egy-két szót arról, hogy a korábbi munkahelyeiden mi volt a pontos feladatod. Nem kötelező ugyan, de nagyon szívesen látnánk fényképet is az önéletrajzban.

Munkába állás után mikor és hogyan kapom meg az elő fizetésem?

Az első fizetés időpontja (hacsak a projektvezető máshogy nem tájékoztat a szerződéskötéskor) a következő hónap 10. napjára esik. A havi szintű kifizetés időpontja a későbbiekben is mindig a rákövetkező hónap 10-én lesz. A fizetéseket mindig bankszámlára utaljuk. A szerződéskötéskor fontos, hogy megadj nekünk egy bankszámlaszámot, amire a fizetést utalhatjuk.

Mit vigyek magammal az interjúra?

Nem szükséges öltönyben vagy kosztümben érkezni az interjúra, de mindenképp kulturált öltözékben érdemes megjelenni. Hozd magaddal a személyes irataidat (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, taj-kártya), ezek a szerződéshez kellenek majd. Ha a pozíció, amire jelentkeztél, speciális végzettséget vagy képzettséget igényel, hozd magaddal az ezzel kapcsolatos bizonyítványt is.

Akkor is kapok visszajelzést, ha nem feleltem meg?

Igen. Legkésőbb akkor, amikor megtaláltuk a megfelelő embert/embereket a pozícióra, az összes többi jelentkező is visszajelzést kap erről. Ilyenkor az önéletrajzod az adatbázisunkban marad, és fel tudunk keresni a későbbiekben, ha megfelelő állásajánlat érkezik a rendszerünkbe.

Akkor is érdemes jelentkeznem, ha nem felelek meg tökéletesen az elvárásoknak?

Az álláshirdetéseinkben minden esetben fel van tüntetve, hogy mik az elvárásaink, és mi számít előnynek a jelentkezés során. Ha az előnyösnek számító tulajdonságok közül nem felelsz meg mindegyiknek, az nem gond. Vannak olyanok, amelyektől nem tekinthet el az adott cég (vagy mi, ha mi leszünk a munkáltató), de ha főbb vonalakban megfelelsz az elképzeléseknek, akkor nagyon is érdemes jelentkezned. Ha épp nem találsz olyan álláslehetőséget, aminek minden tekintetben megfelel, kérjük, töltsd fel az adataidat az adatbázisunkba, így később tudunk értesíteni, ha hozzád tökéletesen illeszkedő állásajánlatunk lesz.

Mire számíthatok az állásinterjún?

Az interjú során a korábbi szakmai tapasztalatokon és feladatkörökön lesz a fő hangsúly. Arra leszünk kíváncsiak, hogy milyen pályaválasztási döntéseket hoztál meg, hogyan fejlődtél, milyen feladatköröket láttál el, és miket szeretett csinálni, vagy éppen mi volt az a tevékenység, ami kevésbé volt az Ön számára megfelelő. Ilyenkor kapunk egy átfogóbb képet, mint amit egy önéletrajzból kiszűrhetnénk, és jobban fel tudjuk mérni, hogy illeszkedsz-e a partnercéghez tapasztalataidat és személyiségedet illetően egyaránt. Az interjú során tájékoztatunk az álláslehetőség pontos részleteiről, hogy felmérhesd, ez-e az, amit kerestél.