Tippek a kézzel írott önéletrajzokhoz

Írta Zsolt Fodor / 2018-09-13
Tippek a kézzel írott önéletrajzokhoz

A kiválasztás egy olyan folyamat, amelynek első szűrője nem a személyiségjellemzőket érinti, hanem a képzettséget, szakmaiságot, az elért eredményeket, a potenciális szellemi tőkét, amit a pályázó a vállalatnak jelenthet. Ennek letéteményese az önéletrajz és a kapcsolódó pályázati csomag. A vállalatok képviselőinek viszont nagy fejtörést okoz, hogy ezt kézzel vagy számítógéppel szerkesztve kérjék a jelentkezőktől.

Az önéletrajz egy szigorú alaki és felépítési követelményrendszer szerint írott dokumentum, amit nem is igazán szerencsés grafológiai elemzésnek alávetni, mert alaki követelményei miatt rosszul elemezhető írásmintának számít. Ennek ellenére a munkáltatók gyakran kézzel írott önéletrajzot kérnek az állásra pályázóktól, vagy motivációs levelet várnak az amerikai típusú önéletrajz mellé. Mindez nem a véletlen műve, hiszen ma már gyakori a vállalatok gyakorlatában, hogy a kiválasztási folyamat egyik állomása az íráselemzés, melyet grafológus szakértőre bíznak. De az sem ritka, hogy a pályázatokat elbíráló munkatárs rendelkezik grafológiai ismeretekkel, vagy komolyabb szakértelem nélkül az írás rendezettségéből, esztétikai megjelenéséből következtet a személyiség egyes jellemzőire. Érdemes tehát, nagyon precízen, odafigyelve megírnod az aktuális CV-ket.

Mire figyelj mikor kézírással dolgozod ki önéletrajzodat?

Soha ne modoroskodj! Írj úgy, ahogy általában szoktál. Ne akard megváltoztatni írásodat, úgysem fog sikerülni. Mindig kövesd a pályázati folyamatban a grafológus instrukcióit! Sokat segíthet!

Figyelj a harmóniára, akár a szöveg elrendezését illetően, akár a betűk megformálására vonatkozóan. Mindez azonban inkább arányosságot kell, hogy tükrözzön, mintsem merev, erőltetett egyformaságot, szabályosságot. Vagyis hagyj megfelelő méretű margókat, egyenletes sortávolságot és szótávolságot, de ne törekedj feltétlenül arra, hogy precíz egyenes margókat, sorokat és teljesen egyforma méretű betűket produkálj, hiszen az nem természetes; görcsös igyekezetet, mesterkéltség látszatát kelti. Feltétlenül kerüld a sorvezető használatát, ugyanis a gyakorlott szem azonnal észreveszi a láthatatlan „mankót", amiből önállótlanságra, őszintétlenségre lehet következtetni.

Fontos, hogy jól tagolt, átlátható legyen az íráskép, rendezett, tiszta gondolkodásmódot sugallva. Vagyis előnytelen túlzsúfolni a lapot, mert akkor nehezen bontakozik ki a lényeg, és lényeglátó képességed is kevéssé mutatkozik meg. A nagy fehér foltok, az üres felület a papíron pedig kihasználatlan lehetőségekről, kapacitásokról vagy a mondanivaló hiányáról szólnak.

Hogy tetszett ez a cikk?