Online elbeszélgetés: erre figyeljünk a videó interjúk során!

Írta Zsolt Fodor / 2019-05-16
Online elbeszélgetés: erre figyeljünk a videó interjúk során!

A külföldi munkáltató esetén első körben sokszor internetes videó interjúval zajlik a felvételi beszélgetés. Habár első hallásra ez semmiben sem különbözik a hagyományos interjúszituációtól, az online beszélgetés számos buktatót rejt.

1. Időzóna-problémák

Amikor időpontot egyeztetünk egy külföldi interjúztatóval, mindig fixáljuk le, hogy az adott időpont melyik időzóna szerint értendő, ugyanis sok interjú nem valósult már meg ennek hiánya miatt. Ha nem egyedül lakunk a lakásban/házban, egyeztessünk mindenkivel, aki adott időpontban otthon lehet, vagy megérkezhet, ezzel szintén kínos percektől kímélhetjük meg magunkat, például a háttérben alsónadrágban járkáló élettárs/lakótárs miatt.

2. Amatőr megjelenés

A videó interjúra ugyanúgy készüljünk fel, mintha egy személyes interjúra mennénk, hiszen attól hogy otthon ülünk, ez egy állásinterjú. Öltözzünk fel az alkalomhoz illően, és figyeljünk rá, hogy a háttér rendezett legyen. Lehetőleg teljesen szemből mutasson minket a kamera, szemtől szemben, mellkastól fejtetőig. Ha esetleg a másik nem küld képet, de mi igen, ne feledkezzünk meg róla, hogy mi azért még látszódunk. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy mindig nézzünk a kamerába, ne lógassuk a fejünket, ne nézegessük magunkat a saját videó képünkön, ne illegjünk-billegjünk.

3. Kínos azonosító név

Rendkívül fontos, hogy figyeljünk oda, milyen Skype-azonosítót választunk. Ha már van azonosítónk, de az túl elfuserált, akkor regisztráljunk inkább egy újat, amit kimondottan az állásinterjúk miatt fogunk használni. Annak érdekében, hogy ne érjen meglepetés a videóinterjú közben, ellenőrizzük legalább egy nappal interjú előtt a technikát. Bizonyosodjunk meg róla, hogy működik-e a mikrofon, fel van-e telepítve a Skype és emlékszünk-e a jelszavunkra.

4. Elektromos "zaj"

A beszélgetés megkezdése után érdemes a billentyűzetet és az egeret kicsit távolabb tolni magunktól, mert beszélgetés közben felugró ablakok esetén akár reflexből is odakattinthatunk, vagy esetleg válaszolhatunk egy felugró chat üzenetre, ami szintén nem tüntet fel minket jó színben. Érdemes minden egyéb alkalmazást bezárni a számítógépen, a mobiltelefont pedig kikapcsolni!

Hogy tetszett ez a cikk?