Online álláskeresés: mindig maradj naprakész!

Írta Zsolt Fodor / 2018-10-17
Online álláskeresés: mindig maradj naprakész!

Az elektronikus úton történő munkaerő-keresés miatt az egy-egy pályázatra szentelt idő is jelentősen lerövidült, így aztán igencsak ügyesen kell összeállítani anyagunkat, ha fel szeretnénk hívni magunkra a munkáltató figyelmét.

Az egyik legfontosabb tudnivaló az online álláskereséskor, hogy minden egyes hirdetésre célszerű kísérőlevelet és külön önéletrajzot készíteni, amibe megfelelő kulcsszavakat is teszel. Ezek a szavak általában már magában a szövegben, a követelmények, az ideális pályázótól elvárt kvalitások között szerepelnek, neked csak egyszerűen bele kell fogalmaznod az anyagodba. Lényeges, hogy ezeket a kulcsszavakat már a kísérőlevél elején feltüntesd, hiszen sokszor végéig el sem olvassák azt, így viszont már az első mondatok után látszik, hogy megfelelő lehetsz az adott pozícióra.

Ha egy online álláshirdetési oldalra töltöd fel önéletrajzodat, azt lehetőleg havonta, vagy még sűrűbben frissítsd és fogalmazz át benne néhány mondatot, hiszen sok esetben a munkáltatók a legújabb álláskeresőkre utaznak. A legtöbb munkakereső ott rontja el, hogy nem olvassa el pontosan a hirdetésben leírtakat, azt, hogy milyen pályázatot, és milyen formában várnak a hirdetők. Ha például azt kérik, hogy Word formátumban küld el az önéletrajzodat, akkor nem szabad pdf-ben továbbítani, még akkor sem, ha attól tartasz, így elcsúszik a formázás.

Ezek apróságok, de akár egy állás is múlhat rajtuk. Nem kell túl terjengősnek sem lenned, csak az adott állás, pozíció szempontjából releváns információkat oszd meg a munkáltatóval, ha például sales-es állásra jelentkezel, akkor az ezen a területen elért kvalitásaidat domborítsd ki. A HR-esek 68%-a úgy véli, hogy egy gyakornoki állás többet számít az önéletrajzodban, mint egy olyan munka, amelyért megfizetnek, de nem kapcsolódik a megpályázott pozícióhoz. Akármennyire is nehéz figyelmen kívül hagyni az anyagiakat, a gyakornoki időszak megtérül, mivel sok értékes tapasztalattal leszel gazdagabb.

Mindez persze azt jelenti, hogy ahány állás, annyiféle önéletrajz és kísérőlevél szükségeltetik, de ha munkát találsz, már megérte a fáradozást.

Hogy tetszett ez a cikk?