Munkahelyi konfliktusok 2. Ha már az első napodon kikezdenek a munkatársak...

Írta Evelin Hargitai / 2019-11-14
Munkahelyi konfliktusok 2. Ha már az első napodon kikezdenek a munkatársak...

Egy felmérés szerint az emberek 70%-a utálja a hétfőt. Ebben nem a hétfő a hibás, hanem az, hogy munkába kell menni.

Ha te is utálod a hétfőt, mert egy új hét és legalább öt nap kellemetlenség vár rád, akkor gondold végig, mi is a baj pontosan. Csak nem egy kellemetlen kolléga, aki miatt gyomorgörccsel indulsz munkába? 

Van olyan, hogy már az első munkanapon kiderül: egyik-másik munkatárssal nem passzoltok össze. Van, hogy valaki kifejezetten ellenszenves, esetleg összeférhetetlen. Mit lehet tenni ilyenkor?

Egy dolgot semmiképp: olajat önteni a tűzre. Semmi jóra nem vezet, ha te is okot adsz a haragra. No de akkor mi mást?

Két út lehetséges: vagy nem foglalkozol az illetővel, várva, hogy majd abbahagyja; vagy kiállsz magadért: kérdőre vonod az illetőt. Előbbi akkor működik, ha téged tényleg nem érdekel a piszkálás, de ehhez nagy erő kell. Az utóbbinál pedig mérd fel az erőviszonyokat. Ha esetleg az illető fenyeget, és fennáll a veszélye, hogy tettleg is bántalmazni fog, akkor fordulj a felettesedhez, SOS helyzetben pedig a rendőrséghez.

Egy kutatás szerint akár minden harmadik dolgozó áldozatává válhat a munkahelyi piszkálásnak, megfélemlítésnek. A leggyakrabban egyébként a szorgalmas, tehetséges dolgozókat veszik célba: vagyis a munkahelyi piszkálás jó része irigységből ered. Ez talán egy kis vigaszt jelenthet…

A következő részben megnézzük, mit tehetsz még, és hova fordulhatsz segítségért.

Hogy tetszett ez a cikk?