Munkahelyi konfliktusok 1. Ha piszkál a sorvezető: mit tehetsz felmondás helyett?

Írta Evelin Hargitai / 2019-11-07
Munkahelyi konfliktusok 1. Ha piszkál a sorvezető: mit tehetsz felmondás helyett?

A munkahelyi konfliktusok meg tudják mérgezni a munkában töltött órákat. Mivel 6-8-10, de akár 12 órát is lehetünk ott egyhuzamban, nagyon nem mindegy, hogy hogyan kezeljük a súrlódásokat.

A munkahelyi konfliktus természetes dolog

Emberből vagyunk, mindannyiunknak eltérő a személyisége, ezért óhatatlanul vannak közöttünk konfliktusok. Munkahelyen ennek még nagy tétje is tud lenni: egy csapat munkáján múlhat nagyon sok pénz, de akár emberek élete is. Ezért aztán kisebb-nagyobb munkahelyi konfliktusok mindenütt előfordulhatnak. 

Szakmai viták a munkahelyen

Ha a nézeteltérés szakmai jellegű, akkor érdemes a lehető leghiggadtabban végigbeszélni, és arra törekedni, hogy a probléma (jobban mondva a megoldás) maradjon a középpontban. Könnyű mondani, igaz?

Jó technika a szakmaiság megtartására, ha egy vitában nem arra koncentrálsz, hogy hogyan mondta az illető, hanem hogy mit mondott. Ha képes vagy félretenni az indulatokat, amelyeket az illető benned keltett, akkor jobban fel tudod ismerni, miben van igaza, és miben nincs.

Személyes problémák a kollégákkal

Ha a kollégád piszkál téged, személyes problémája van veled, az már nehezebb ügy. Két út áll előtted: felvállalni a konfliktust vagy nem foglalkozni az illetővel. Ez függ a személyiségedtől, a konfliktus mélységétől. Ha képes vagy odaállni az illető elé, és megkérdezni tőle, mi baja is van, akkor lehet, hogy ezzel meg is oldottad a dolgot. Nagyon sokan egyszerűen azért kezdenek fújni valakire, mert önmagukkal van bajuk. Ebben az esetben a szemtől szembeni beszélgetés rávilágíthat arra, hogy az illető nem tud értelmes magyarázatot adni az ellenszenvére. Így pedig már nincs is értelme utálnia.

Ha nem szeretnél szembekerülni az illetővel, akkor próbálj meg nem foglalkozni vele. Nehéz lesz, de gondolj arra, hogy ha tiszta a lelkiismereted vele szemben, akkor tényleg nincs miről beszélnetek. Ha nem ér célt a piszkálódás, akkor az agresszor keres magának jobb elfoglaltságot. 

Persze, vannak ezeknél nehezebben megoldható problémák is. Például ha a főnököd nem kedvel, esetleg te nem bírod őt. Sajnos, a munkahelyi zaklatás is olyan téma, amiről beszélni kell. Ezekkel folytatjuk legközelebb. 

Hogy tetszett ez a cikk?