Mit írjak az önéletrajzomba? 4. rész: Egyéb információk

Írta Evelin Hargitai / 2019-08-08
Mit írjak az önéletrajzomba? 4. rész: Egyéb információk

Az önéletrajz az álláskeresők mumusa. A legtöbb ember utál CV-t írni, és rengeteg kérdése merül fel közben. Mi ebben a sorozatban segítünk, hogy Neked is remek önéletrajzod legyen!

 

Az előző részekben megnéztük, milyen személyes adatokat, milyen iskolai végzettséget, munkatapasztalatot érdemes beleírnod az önéletrajzodba, most pedig lássuk, mi lehet még hasznos, mivel tudod még meggyőzni a leendő munkáltatódat.

Nyelvtudás

Ha beszélsz egy vagy több idegen nyelven, azt ne hagyd ki. Az emberek ennél a résznél hajlamosak a túlzásokra, és megkopott, passzív tudásról is azt írják, hogy jól beszélik az adott nyelvet. Érdemes őszintén és minél szemléletesebben leírni, mennyit tudsz. Gyakran az alap-, közép- és felsőfok megnevezéseket használjuk, de ezek sokszor semmitmondóak. Különösen az alapfok rejthet sokféle valóságot, ezért  javasoljuk, hogy pontosítsd. Például így: tudok tájékoztatást adni németül menetrendről/ árakról, stb. 

Multinacionális céghez pályázva az anyanyelvedet sem árt feltüntetni, hátha a külföldi vezetőknek nem egyértelmű, hogy az melyik. 

Ha van nyelvvizsgád, azt beleírhatod a CV-dbe, de főleg a valós tudás fogja érdekelni a HR-eseket (kivéve az állami szférát, ahol nyelvpótlékot is kaphatsz érte.)

Egyéb ismeretek

Tüntesd fel, ha van jogosítványod, nem a szakmádhoz tartozó, de plusz tudást adó képesítésed. Ezekkel tűnhetsz ki a sok, hasonló tudással rendelkező jelölt közül. 

Készségek

Mit szoktak dicsérni benned a munkatársaid? Mire vagy büszke te magad? Néhány ilyen készséget, képességet érdemes feltüntetned. Jó, ha azokat az erősségeidet emeled ki, amelyeket az állás is megkíván (már persze akkor, ha tényleg rendelkezel is azokkal).

Hobbik, önkéntesség

Ha van valami olyan hobbid, amivel meggyőzheted a leendő munkáltatódat a kitartásodról, teherbírásodról, jó kommunikációs képességeidről, akkor érdemes ennek is szerepelnie az önéletrajzodban. Az önkéntesként végzett munkáid is számítanak, hiszen megmutatják, hogy milyen plusz tapasztalataid vannak. 

 

Hogy tetszett ez a cikk?