Mit írjak az önéletrajzomba? 3. rész: A munkatapasztalatok

Írta Evelin Hargitai / 2019-08-01
Mit írjak az önéletrajzomba? 3. rész: A munkatapasztalatok

Az önéletrajz az álláskeresők mumusa. A legtöbb ember utál CV-t írni, és rengeteg kérdése merül fel közben. Mi ebben a sorozatban segítünk, hogy Neked is remek önéletrajzod legyen!

Az előző részekben odáig jutottunk el, hogy megírtuk az önéletrajznak a személyes adatokat tartalmazó és az iskolai végzettségről szóló részét. Ha sok munkatapasztalatod van, akkor arra biztatunk, hogy azokat vedd előre, és utána írd le a képzettségedet.

Gyakori dilemma, hogy csak az álláshoz kapcsolódó, azaz releváns tapasztalataidat sorold-e fel, vagy minden eddigi munkádat. Ebben a kérdésben kettő támpont segíthet dönteni. Egyrészt ha nagyon sok munkád volt már, akkor terjedelmi okokból érdemes lehet válogatnod, de ekkor javasoljuk, hogy a főcím ez legyen: Releváns munkatapasztalat. Másrészt pedig arra is gondolnod kell, hogy furcsán hat, ha nagy “szünet” van két munkahelyed között. Tehát csak okosan szelektálj!

Ha a másik véglet jellemez, azaz még csak egy-két munkahelyed volt, akkor érdemes néhány kulcsszóval megfogalmaznod, hogy mi volt a feladatod, milyen sikereket értél el, mit tanultál ott. Ezzel ellensúlyozod a mennyiséget, áthelyezve a fókuszt a minőségre. Egyébként számadatokat, sikereket bármilyen esetben érdemes beleírni a CV-be. A kevesebb, persze, több: jó, ha csak néhány szóban, távirati stílusban mutatod be, hogy mi volt a feladatod, milyen fejlesztést hajtottál végre, milyen eredményre vagy büszke, vagy hány fő tartozott hozzád.

Végül egy praktikus tanács: ahogyan az iskolákat, a munkahelyeket is tanácsos fordított időrendben szerepeltetni a könnyebb feldolgozás érdekében. 

 

Egy példa:

2017-2019 Irodavezető, Mintagyártó Zrt, Mintaújváros

Eredmények: 12 munkatárs koordinálása, ügyviteli szoftver használatának bevezetése két hónap alatt.

2016-2017 Ügyfélszolgálati asszisztens, Minta Kft, Mintaváros

Feladatok: beérkező telefonok fogadása, válaszadás e-mailekre, heti jelentések készítése.

 

A sorozatunk befejező részében hamarosan azt nézzük át, hogy még mit érdemes beleírnod az önéletrajzodba.

 

Hogy tetszett ez a cikk?