Mit írjak az önéletrajzomba? 2. rész: Az iskolai végzettség

Írta Evelin Hargitai / 2019-07-25
Mit írjak az önéletrajzomba? 2. rész: Az iskolai végzettség

Az önéletrajz az álláskeresők mumusa. A legtöbb ember utál CV-t írni, és rengeteg kérdése merül fel közben. Mi ebben a sorozatban segítünk, hogy Neked is remek önéletrajzod legyen!

 

Ha pályakezdő vagy, esetleg még csak egy-két munkád volt, akkor érdemes lehet a személyes adatok után az iskolai végzettségeddel kezdeni a szakmai bemutatkozást. Főleg ha van szakképzettséged vagy valami speciális szaktudásod, diplomád. Így a leendő munkáltató látja, hogy bár még a szakmai pályád elején jársz, jó alapokkal kezdesz. 

Természetesen azért is érdemes hangsúlyoznod a végzettségedet, mert ha egy állás betöltését valamilyen oklevélhez kötik, akkor a HR-es egyből látja, hogy számolhat-e veled, vagy sem.

No de milyen intézményeket és képzéseket tüntess fel?

Az óvodát és általános iskolát nem kell. Vagyis az ovit semmiképpen, és az általános iskolát csak akkor, ha 8 általánosod van. Érettségivel, szakképzéssel rendelkezők feltüntethetik a középiskolát: az intézmény nevét, hogy mettől meddig tanultál ott; a szakképzés nevét, és esetleg azt is, ha volt valami speciális tárgy, ami kapcsolódik a megpályázott munkához. 

Diplomával rendelkezőknek a középiskola felesleges, de kell az egyetem neve, a szak, amire jártál, az ott töltött időszak és/vagy a (várható) diplomaszerzés éve, és hasznos, ha feltünteted néhány főbb szakmai tárgyadat vagy azt a speciális tudást, amit ott szereztél.

Milyen időrendi sorrendben?

A fordított időrend a leginkább informatív és átlátható, ezért ezt ajánljuk. 

Mit írj le a szakképzettségedről, speciális szaktudásodról?

Lehetőleg csak címszavakban írj ezekről, hogy az, akinek a kezébe kerül az önéletrajzod, egyből lássa, milyen szuper szakembert talált. 

 

Lássunk egy példát!

2019 Targoncavezető OKJ

Minta Oktatási Intézmény, Mintafalu

2014-2018 Szakközépiskolai érettségi bizonyítvány

Minta Középiskola, Mintaváros

Hogy nézzen ki mindez 8 általánossal?

Iskolai végzettség: 8 általános iskola

 

Ugye, hogy nem is olyan nehéz? A következő részben a legnagyobb falat, a munkatapasztalat leírása fog következni. Addig is sok sikert minden álláskeresőnek!

 

Hogy tetszett ez a cikk?