Mit írjak az önéletrajzomba? 1. rész: A személyes adatok

Írta Evelin Hargitai / 2019-07-17
Mit írjak az önéletrajzomba? 1. rész: A személyes adatok

Az önéletrajz az álláskeresők mumusa. A legtöbb ember utál CV-t írni, és rengeteg kérdése merül fel közben. Mi ebben a sorozatban segítünk, hogy Neked is remek önéletrajzod legyen!

 

Sokak számára az álláskeresés legnehezebb feladata az önéletrajz írása. Korábban megkérdeztünk titeket, hogy papíron vagy elektronikusan készítitek-e el a CV-t, és a válaszadók 90%-a az elektronikus változatot használja. Jól is teszitek! Néhány helyre még papíron kell pályázni, de jóval egyszerűbb e-mailben csatolni az önéletrajzot.

Bármelyik formában van rá szükség, a CV-írásra időt kell szánni. Bár a neten vannak sablonok, sőt online kitöltőprogramok is, ha ki akarsz tűnni a tömegből, akkor az önéletrajzodnak is tükröznie kell a képességeidet. Koncentrálj a lényegre, mert a munkaadók is azt keresik az életrajzodban!

Ebben a részben azt vesszük át, hogy a CV-d fejlécében milyen személyes adatokat adj meg magadról.

Név: magától értetődik. De a becenevedet felejtsd el.

Születési idő vagy életkor: sokak szerint nem szükséges megadni, mivel a törvény szerint az életkorod nem számíthat a munkaadó döntésében.

Lakcím: a teljes címed nem szükséges, csak a település, ahol laksz. Ideírhatod, ha van benned utazási hajlandóság, vagy ha konkrét környéken keresel munkát.

E-mail cím: ha még nincs, készíts egy hivatalosat, pl. minta.marton@gmail.com formában. 

Fotó: nem kötelező, de ha teszel bele, válassz egy igazolványkép-szerű fényképet. Itt találsz részletes segítséget a fénykép kiválasztásához. 

Mit ne írj le a fejlécben? 

Nem szükséges beleírnod a családi állapotodat, a gyermekeid számát, a pontos lakcímedet, személyes információkat. Ezek olyan érzékeny adatok, amelyekre a munkaadóknak nincs szükségük. 

A következő részben jön a lényeg: az iskoláid és a munkatapasztalatod.

 

Hogy tetszett ez a cikk?