Mit csinál egy “munkaközvetítő”?

Írta Evelin Hargitai / 2019-06-27
Mit csinál egy “munkaközvetítő”?

A munkaközvetítők feladata összekapcsolni a munkaadókat a munkavállalókkal. Lássuk, mit jelent, ha valaki munkaközvetítőn keresztül dolgozik.

Sokan idegenkednek a munkaközvetítőktől. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mit is csinál egy “közvetítő”, és ez kinek jó. 

Történt már veled olyan, hogy vízszerelőt kerestél, vagy éppen tetőfedőt hajkurásztál? És egyből sikerült elintézni? Akkor biztosan van egy szerelő vagy tetőfedő barátod. Mostanában akinek nincs “kéznél” egy-egy szaki, annak akár heteket is kell várnia, mire valami megoldódik a háza, lakása körül. 

Nos, így vannak ezzel a cégek is, ha munkaerőt keresnek. Ráadásul nekik még a barátaik sem ugorhatnak be csak úgy egy műszakra. Munkaerőhiány van: sokan külföldre költöztek, a népesség is csökken, és több üzemben még meg is emelkedett a létszámigény bizonyos bővítések miatt. Emiatt a legtöbb vállalat nehezen talál munkaerőt.

Így sok cég úgy dönt, hogy nem maga végzi a toborzást, hanem rábízza egy szakemberre. Mintha az elfoglalt családtag átadná a vízszerelő keresésének a feladatát annak, aki éppen jobban ráér otthon. Sőt, nem is pontos a hasonlatunk. Ugyanis egy munkaközvetítő nem egyszerűen “jobban ráér”, hanem megvan nála a szükséges szaktudás, a jogi ismeretek, tudja, hol és hogyan kell toborozni, külön személyeket alkalmaz a dolgozókkal való kapcsolattartásra. Sőt, például nekünk, azaz a Viapan Dologidőnek céges buszaink is vannak, hogy a kistelepüléseken élők is eljuthassanak munkába. 

Gyakran írjátok nekünk, hogy a “munkaközvetítő” valójában lehúzás. Pedig ez nem így van. A dolgozók fizetéséből semmit nem vonunk le. A törvényesen járó nettó bér tisztán a munkavállalók bankszámlájára érkezik. A mi szolgáltatásunkat a cégek fizetik: mintha csak az elfoglalt rokon pénzt adna azért, mert otthon maradsz egy napra, lesni a vízszerelőt. 

De mégis miért jó egy munkaközvetítő? A cégeknek azért, mert a termelésre figyelhetnek. A dolgozóknak azért, mert van egy projektvezető, aki intézi az ügyeiket, segít, fogadóórát tart, no meg sokaknak a céges buszjárat jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy munkába járhassanak.

Hogy tetszett ez a cikk?