Milyen elvárásoknak kell megfelelned álláskeresőként?

Írta Zsolt Fodor / 2019-02-14
Milyen elvárásoknak kell megfelelned álláskeresőként?

Az önéletrajzokból a munkaadó csupán felületes képet kaphat arról, hogy milyen kompetenciákkal is rendelkezünk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állásinterjún megfelelő szinten ki tudjuk fejezni a terveinket, valamint képesek legyünk felszínre hozni személyiségünk legfontosabb vonásait.

A képességeket részletező szakaszon azonban legtöbbször átsiklik a HR-es szeme, már csak azért is, mert tízből nyolcan sablonformára készítik a felsorolást. De ez nem jelenti azt, hogy a pályázó személyisége érdektelen: az interjún ugyanis minden szem azt vizslatja, hogy a jellemtérképed alapján beleillesz-e a pozíció kereteibe. Vannak olyan tulajdonságok, amelyek a szakmai felkészültségnél is fontosabbak: a munkatapasztalatot menet közben is megszerezheted, de egy személyes vonáson jóval nehezebb változtatni.

Nincs az a nagy műgonddal megszerkesztett CV, amelyben ne lenne utalás a pályázó motiváltságára. A céltudatosságtól az eredményorientáltságig sokféleképpen fejezik ki, és a lényeg valóban ekörül forog: a személyzetis az interjún első körben nem a számítógép-felhasználói tudásodra lesz kíváncsi, hanem arra, van-e karriercélod, és ha igen, az mennyire felel meg a meghirdetett munkakör profiljának.

Ha azt látja rajtad, hogy csak jobb híján pályáztál az állásra, és valójában arra utazol, mindegy, hová, csak felvegyenek, rögtön a leírtak listájára kerülsz. A leendő munkatárstól elvárják ugyanis, hogy olyan célok motiválják rövidebb és hosszabb távon, amelyek összhangban vannak a cég terveivel.

Felvételi: tapasztalt vs. pályakezdő

Gyakran gondolják esélytelennek a pályakezdőket, hiszen valós szakmai tapasztalat nélkül ugranak fejest az álláskeresésbe. Mégsem reménytelen a helyzetük, ugyanis nem ritka, hogy egy-egy specifikus tulajdonsággal kiválthatják a csekély gyakorlatot. Ha egy elszánt, stabil célokkal bíró kezdő szembekerül például egy tudatos állásvadásszal, aki állások tömkelegén keresztül gyűjtötte a tapasztalatot, nem biztos, hogy utóbbi lesz a befutó. A cégek ugyanis általában hosszú távra terveznek, nem szeretik a sodródó, állásról állásra ugráló jelölteket, helyettük inkább a lojális típusokat vadásszák.

Csapatban az erő

A siker titka nem csak az egyéni képességeken múlik. Tudni kell csapatban is megfelelően tevékenykedni. A csapatjátékos ügyesen kommunikál, és legalább annyira empatikus, mint jó problémamegoldó. A törtető ugyanis gyakran képtelen az alkalmazkodásra, magára haragítja vagy háttérbe szoríthatja a többieket, és ez mérgezi a munkahelyi légkört. Azonban a megfelelő határozottságot sem szabad mellőzni. Ugyanis aki nem elég határozott, arra nem szívesen bíznak fontos feladatot, mert nem hisznek abban, hogy sikeresen el is végzi azt. A betanítás pedig nem húzódhat hetekig, hiszen a cél az, hogy hamar felvedd a munkatempót, és egy idő után már ne kelljen a kollégák segítségére támaszkodnod.

Fontos szempont, hogy ha már rendelkezel egy tucat, a munkához alapvető előnyös tulajdonsággal, képes legyél láttatni is azokat. Hiába van ugyanis profi felkészültséged vagy széles érdeklődési köröd, ha ezek rejtve maradnak, rábiggyesztheted az önéletrajzodra, attól még nem lesz hiteles. Az interjún kell bizonyítanod a pozitív vonások valódiságát: meg kell tudnod fogalmazni a karrierterveidet éppúgy, mint azt a pluszt, amiért érdemes téged választani. Az önmarketing persze nem csaphat át nagyképű nyomulásba, azt sem árt hangsúlyoznod, hogy kész vagy önmagadat fejleszteni a folyamatos helytállás érdekében.

Hogy tetszett ez a cikk?