Miért jelentkeztél hozzánk? Vigyázz a válaszokkal!

Írta Zsolt Fodor / 2018-11-15
Miért jelentkeztél hozzánk? Vigyázz a válaszokkal!

Az állásinterjúk egyik legfontosabb, éppen ezért legstresszesebb kérdése ez: miért is jelentkeztél te tulajdonképpen ide? Van négy válasz, amire azt hiszed, kilóra megvetted leendő munkaadódat, miközben igazából épp ezért húzták ki a neved a listáról. Elmondjuk, melyek ezek – és mit is mondj helyettük.

1. Nem beszélsz a cégről

Mikor megkérdezik tőled, hogy miért ide adtad be a CV-det, akkor a leendő munkaadód nem csak a képességeid és kompetenciáid felsorolását szeretné hallani, hanem azt, amit a kérdés is mond: miért pont ide. A munkaadók fejével gondolkozva ez röviden így néz ki: a tudásodat bárhova viheted. A trükk az, hogy elmondd az interjúztatódnak, hogy miért pont specifikusan náluk szeretnéd kamatoztatni a képességeidet.

2: Csak azt hangsúlyozod, hogy mi a te nyereséged

Ez egy gyakori félreértés ezzel a gonosz kérdéssel kapcsolatban. Mert végülis nem erre kérdez rá? Hogy miért szeretnél itt dolgozni? Mert jó fizut kínáltok, és nagy személyes fejlődési lehetőséget látok abban, ha a céghez csatlakozhatnék. Ez is nagyon behízelgő és jó válasznak hangzik, de nem az. A munkaadó nem csak azt szeretné hallani, hogy mi a jó neked, hanem érthető módon azt is, hogy miért jár jól a cég, ha téged alkalmaz.

3: Irreleváns dolgokat mondasz

Az interjú valóban egy izzasztó stresszhelyzet, amiben nem mindig tudjuk hideg fejjel átgondolni a jó választ. Ezért nagyon sokszor abba a hibába esünk, hogy ami-a-szívünkön-a-szánkon elkezdünk totálisan felesleges dolgokat mondani: a munkahely közel lenne a lányom iskolájához / tetszik a rugalmas időbeosztás, mert így tovább aludhatok reggelente. Teljesen megértjük ezeket az érveket, de sajna nem nekünk kell bizonyítanod a motiváltságodat és a rátermettségedet – ez a szószaporítás pedig csak elveszi a drága időd egy értelmes választól, sőt komolytalannak tüntet fel a munkaadó előtt.

4: A múltról beszélsz

Vésd a fejedbe: a leendő munkaadód sem a haverod, sem az anyukád, sem pedig a pszichológusod. Ezért ne válaszolj erre a kérdésre a múlton való kesergéssel. Nagyon csábító tud lenni, hogy őszintén ki öntsük a lelkünket: a fél éve nincs munkám és az el kellett jönnöm az előző helyemről, mert dugtam a főnökkel történeteket hagyjuk meg egy bárpulttámasztós beszélgetéshez, a leendő munkaadódat a legcsekélyebb mértékben sem érdekli. A múlt helyett fókuszálj a jövőre: nem azért szeretnél itt dolgozni, mert régen ez meg az volt, hanem mert a jövőtől ezt és ezt reméled.

Hogy tetszett ez a cikk?