Mi is az az EFO? Az egyszerűsített foglalkoztatásról

Írta Evelin Hargitai / 2019-09-12
Mi is az az EFO? Az egyszerűsített foglalkoztatásról

Az egyszerűsített foglalkoztatás a nevével ellentétben bonyolultan hangzik. Mi segítünk, hogy kiigazodj.

 

Ha azt olvasod az álláshirdetésünkben, vagy azt mondja neked a projektvezetőnk, hogy EFO-s foglalkoztatott leszel, akkor lehet, hogy elsőre megijedsz. Pedig nem bonyolult, és mi is segítünk.

Az EFO egyszerűsített foglalkoztatást jelent. Mezőgazdasági idénymunkákra, alkalmi vagy rendszertelen munkákra szokták használni az egyszerűsége, gyorsasága miatt. Ha például egy partnercégünknél hétfőn kiderül, hogy keddre SOS szükség volna 20 fő munkaerőre, akkor mi gyorsan felhívunk Téged telefonon, és ha ráérsz, kedden reggel már van is legális, bejelentett munkád. 

Fontos, hogy az EFO után nem leszel biztosított a TB-nél (azaz alapból nem jár neked orvosi ellátás), de a projektvezetőnk segít neked, hogy mit kell tenned. 

Szintén fontos, hogy ha az EFO-s jövedelmed átlép egy bizonyos összeghatárt, akkor SZJA-t, azaz személyi jövedelemadót kell fizetned a határ fölötti összeg alapján. Nyugalom, ebben is segítenek a munkatársaink.

Viszont fontos, hogy ha ne adj’ Isten balesetet szenvednél vagy munkanélkülivé válnál, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra is jogosult leszel. Majd a nyugdíjad kiszámításakor is figyelembe fogják venni az EFO-ban töltött munkanapjaidat.

Jó hír, hogy az éjszakai, hétvégi, ünnepnapi pótlékok ugyanúgy járnak neked, mint a szokványos munkaviszony esetében. 

A Te szempontodból az EFO előnye az, hogy ha “holnap” szeretnél munkába menni, akkor ennek nincs jogi akadálya. Ha pedig bizonyos napokon vagy időszakokban nem érsz rá, akkor azt is megbeszélheted a projektvezetőnkkel. Persze, szó nélkül eltűnni nem lehet.

Tehát az egyszerűsített foglalkoztatás nem olyan bonyolult, mint amit esetleg gondolhatsz róla, és a munkatársaink is segítenek értelmezni, hogy a Te esetedben mi a pontos teendő.

A következő részben mélyebbre ásunk, és megnézzük, milyen is az EFO a gyakorlatban.

 

Hogy tetszett ez a cikk?