Karriergyilkos lépések: a sikertelenséghez vezető út alapkövei

Írta Zsolt Fodor / 2019-02-20
Karriergyilkos lépések: a sikertelenséghez vezető út alapkövei

Léteznek olyan praktikus kompetenciák, melyekkel szinte bármelyik céghez is pályázol, szinte biztos lehetsz a sikeredben. A nyelvtudás, a szakmai tapasztalat vagy a kapcsolati tőke mind olyan tényezők, amik cégtől függetlenül jelentős lökést adnak a pozitív elbírálásban. Akadnak azonban logikusnak vélt karrierdöntések, melyek mitikus hírükkel ellentétben nemhogy meghozzák, hanem visszatartják a várt sikert.

Diploma a diploma hátán

Minél szerteágazóbb a tudásod, minél több területen tudsz szakmai tudásoddal brillírozni, annál kapósabb lehetsz a munkaerőpiacon. Ez az állítás első hallásra megállja a helyét, hiszen leendő munkaadód csak örülhet, ha képes vagy több idegen nyelven profin tárgyalni, ügyesen kezeled a számítógépet, és még a pénzügyekhez is konyítasz, ám ez a kivételesnek tűnő komplex tudás hamar csapdává alakulhat, ha rosszul méred föl az arányokat. A pályakezdők szinte kivétel nélkül szembesülnek ezzel az ellentmondásos helyzettel: a húszas éveiket szorgalmasan végigvizsgázzák és szigorlatozzák, majd akár három diplomával a zsebükben bolyonganak csalódottan a munkaerőpiacon. Hiába a sok papír, a HR-esek nem fogadják kitörő lelkesedéssel a leigazolt jártasságokat, mivel az elméleti sokszínűség nem kárpótolja a hiányzó gyakorlatot. Ha mégis mindenáron triplázni szeretnél, az első diploma után helyezkedj el, mellette még bevállalhatod később is a levelező továbbképzéseket.

Kiégés

Manapság egyre gyakoribb a fiatal szakemberek gyors előretörése: a megfontolt karrierépítő már az iskolaévek alatt tudatosan halad előre, a nyári munkát is célszerűen választja ki előbb gyakornok, majd gyorsan belső munkatárs lesz, és még jóformán kényelembe sem helyezte magát az irodai székben, máris jön a nagy lehetőség. A húszas évei közepén-végén hirtelen ölébe hullik az álomkarrier, ami bármilyen mesésnek hangzik is tele van buktatókkal. A karrierszakértők szinte egybehangzóan állítják: a gyors célba érés ára fiatalon gyakran a kiégés lehet. A fokozatos előrejutás nem terhel akkora stresszel, mint a hirtelen ugrás. Ráadásul, ha időközben kiderül miként nem vagy elég felkészült szakmailag vagy a hiányosságaid éppen a csekély tapasztalatból származnak, nehéz lesz megemészteni a visszaesést. Túl nagy a kockázat, ha gyorsan magas pozícióba tornászod magad.

Külföldi kitérő

A külföldi munkalehetőség mindig csábító: nehéz visszautasítani az anyagi előnyökkel, szakmai fejlődéssel, nyelvgyakorlattal kecsegtető ajánlatot. Érdemes azonban mérlegelned, mielőtt rábólintasz a dologra: ha például tisztázatlanok a részletek, nem tudod pontosan, mit is vállalsz, vagy éppen nincs rá garancia, hogy a pár hónapos kitérő után még mindig visszatérhetsz eredeti pozíciódba, akkor inkább ne vágj bele a külföldi kalandba. Másrészt, ha téglánként építed itthon a karriered majd váratlanul egy egész más területről érkezik a lehetőség gondold át, megéri-e félretolnod az eddig elért eredményeket majd merőben új célokra váltani illetve a régieket pihentetni anyagi megfontolásból. Az iskolai évek után sokan keresnek kihívást a határon túl, nagy részük nem is tér vissza a korábban megtervezett karrierútra. Gyakori ugyanis, hogy a külföldi alkalmi munkák magas bérezése után itthon kevesebb havi fizetéssel kellene beérniük, vagy a többéves kitérőt követően nem találják helyüket a régi környezetben. Így elmarad az igazi karrierépítés, igaz helyette - a legjobb esetben – legalább az anyagi javaid rendben lehetnek.

Hogy tetszett ez a cikk?