Így viselkedj az állásinterjú során!

Írta Zsolt Fodor / 2018-05-25
Így viselkedj az állásinterjú során!

Az állásinterjú során szinte minden munkavállaló stresszes. Vajon mit fognak kérdezni? Milyen képet fog saját kialakítani magáról a felvételiztetőkben? Sajnos nem minden jelölt tud  úgy viselkedni, ahogyan szeretné, a nyomás alatt nem képes a hétköznapi természetes formáját nyújtani. Ennek elkerülése érdekében adunk most pár tippet, hogyan is célszerű hozzáállni egy állásinterjúhoz.

A legfontosabb szempont egy felvételi során a pontos érkezés. Inkább érj oda pár perccel korábban az interjúztató személy irodájához, mint később. Az állásinterjúra indulva persze sok minden közbejöhet, közlekedési dugó, váratlan baleset, de ezekkel is kalkulálva időzítsd az indulást. Egyébként sem baj, ha 5-10 perccel előbb érsz oda az interjú helyszínére. Gondolj arra, hogy a portán sem mindig egyszerű átjutni, a céghez való bejutáshoz esetleg belépőkártya kell, amihez adatokat kérhet a biztonsági őr, és ez is időt vesz igénybe. Legyél tehát mindig pontos!

Mikor elkezdődik az interjúztatás, nagyon fontos az első néhány perc, hiszen ekkor alakul ki az első benyomás. Már ekkor eldől, hogy a jelölt és az interjúztató - első látásra - szimpatikusak-e egymásnak. Ezt az interjúalany befolyásolhatja, méghozzá a következő módszerekkel:

       - alkalomhoz illő öltözködés

       - ápolt külső

       - érthető bemutatkozás

       - érdeklődő személyiség

       - pontos és lényegre törő kommunikáció

Az interjú alatt a beszélgetés során legyünk nyíltak, őszinték. A legbiztosabb stratégia a becsületesség. Ne mondj hosszabb munkatapasztalatot, szakmai gyakorlatot, mint amennyi valójában van, ne említs olyan tudást, amivel nem is rendelkezel, hiszen ez a mindennapi munka során hamar kiderül. Az interjúztató kérdéseire mindig konkrét dolgokkal válaszolj, lehetőség szerint mindig csak a tényeket taglald. Próbálj meg magabiztos maradni, még akkor is, ha ebben a helyzetben nem könnyű nyugodtnak látszani. A magabiztosság elsősorban arra vonatkozik, hogy pontosan tudd, mi a célod, miért jelentkeztél éppen az adott céghez. Viselkedj és beszélj úgy, ahogyan ezt a mindennapi életben teszed. A személyes találkozás során fontos a viselkedési stílus, a testbeszéd is! Célszerű otthon a tükör előtt megfigyelni, hogy az adott helyzetben miként reagálsz, így pontosan tudod, mire kell majd figyelned.

Az interjú végén udvariasan megkérdezheted, milyen benyomást tettél a felvételiztetőkre, milyenek az esélyeid a megpályázott állásra és azt is, hogy mikor kapsz választ.

Összefoglalásként a legfontosabb tanács, amit minden interjúalanynak adhatok: az interjúra fel kell készülni! Tájékozódni kell a megpályázott állást meghirdető cégről, be kell szerezni minden elérhető adatot, ismeretet: a naprakész információk igen jó benyomást kelthetnek az interjún. Fel kell készülni saját magunkból is! Át kell gondolni, hogyan fogunk viselkedni, mit fogunk mondani magunkról, a szakmai elképzelésünkről, a jövőbeni terveinkről, céljainkról. Ezekkel a kis trükkökkel rendkívül pozitívan hathatsz a leendő munkaadókra.

Hogy tetszett ez a cikk?