Így növeld az esélyeidet a sikeres álláskeresés érdekében!

Írta Zsolt Fodor / 2019-01-24
Így növeld az esélyeidet a sikeres álláskeresés érdekében!

Azt már mindenki betéve tudja, hogy az eredményes álláskereséshez jó önéletrajz/motivációs levél, releváns állásokra történő pályázás, majd ezt követően sikeres állásinterjú szükséges. Mégis sokan panaszkodnak arról, hogy bár mindhárom kritériumot teljesítették, mégsem sikerül állást találniuk. Ilyenkor kapjuk a kérdést: milyen apró trükkök-fortélyok vannak még, amiket bevethetnének a siker érdekében?

Dobd fel az önéletrajzod!

Nem is gondolnánk, de bizony nem csak mi magunk bukkanhatunk remek állásajánlatokra, hanem – ha élünk a lehetőséggel – a munkaadók is ránk találhatnak. Ez pedig akkor történhet meg, ha nemcsak jelentkezéseket küldünk egy-egy hirdetésre, hanem feltöltjük önéletrajzunkat különböző, kifejezetten erre a célra kialakított adatbázisokba. Szemben a korábbi évekkel, ma már mindössze pár kattintás, és önéletrajzunk máris bekerül a rendszerbe, amelyből bizonyos – pl. valamilyen okból meg nem hirdetett – pozíciókra a munkaadók potenciális jelölteket keresnek. Ezen felül érdemes még figyelni arra, hogy 2-3 havonta frissítsük adatainkat, és máris tettünk egy újabb lépést annak érdekében, hogy megtaláljuk a nekünk való munkahelyet.

Fontos, hogy az adatlapunkat alaposan, minél részletesebben töltsük ki, hiszen a munkaadók azokat a jelölteket részesítik előnyben, akikről a lehető legtöbb szakmai információt érik el az önéletrajzi adatbázisban. Érdemes bérigényt is feltüntetni, legalább nagyságrend szintjén, bár sokan ódzkodnak ettől. Pedig ha belegondolunk, számtalan felesleges körtől és kellemetlen szituációtól kíméljük meg azzal magunkat, ha jelezzük, nagyjából milyen összeget szeretnénk havonta keresni.

Állásértesítő e-mailek

Az állásértesítő e-mail szolgáltatás lényege, hogy a regisztrációnkat követően belépve a profilunkba kiválasztjuk azokat a végzettségünknek/tapasztalatainknak megfelelő álláskategóriákat, amelyek kifejezetten érdekelnek bennünket. Ezt követően azt is szabályozhatjuk, hogy a rendszer milyen időközönként küldjön számunkra e-mailt az adott kategória legfrissebb ajánlataival. Ezzel máris megkíméljük magunkat attól, hogy naponta akár több ezer álláshirdetést kelljen végigböngészni, tehát sokkal célzottabban pályázhatunk, sok időt megspórolva ezzel.

Nem elhanyagolható szempont, hogy ha az állásértesítőben talált újonnan megjelent pozíciók valamelyikére azonnal elküldjük jelentkezésünket, feltehetően az elsők között leszünk a sorban, tehát még nagyobb az esélye, hogy – relevancia esetén – állásinterjúra invitálnak bennünket. Elhelyezkedést követően ezt a funkciót bármikor kikapcsolhatjuk, bár jelen sorok szerzője azon az állásponton van, hogy a munkába állást követően is hasznos lehet állásértesítőt kérni, mert ezáltal folyamatosan nyomon követhetjük, hogy milyen nyitott állások vannak a szakmánkon belül. Érdemes ilyenkor a napi rendszerességet heti vagy havira átállítani, és akkor nem fog zavarni bennünket a mindennapjainkban.

Kövesd a híreket!

Ha már rendelkezünk álláskeresői profillal, feltöltöttük az önéletrajzunkat is, és kapjuk a napi állásértesítőt, ajánlatos követni a szakmai híreket, hiszen ezekből értesülhetünk pl. a legfrissebb toborzási trendekről, álláspiaci aktualitásokról, céges nyílt napokról, az állásbörzék időpontjairól, helyszíneiről – ezáltal máris előnyt szerzünk a többi pályázóval szemben naprakészségünkkel, felkészültségünkkel. Közhelyes mondás, de az álláskeresésre is nagyon igaz, hogy az információ hatalom, ezért éljünk vele!

Végignézve a fentebb felsoroltakon, megállapítható, hogy viszonylag kevés idő és energia-ráfordítással komoly előnyre tehetünk szert az online álláskeresés során, ha alkalmazzuk ezeket az egyszerű fogásokat. Természetesen az itt említett praktikákon túl még számtalan egyéb módon lehet hatékonyságot növelni, de a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer mégis az, ha az internetes felületeken a megfelelő információkkal jól felfegyverkezve vágunk bele a küzdelembe álmaink állásáért.

Hogy tetszett ez a cikk?