Így jellemezd magad a motivációs leveledben!

Írta Zsolt Fodor / 2018-10-24
Így jellemezd magad a motivációs leveledben!

Megírtad az önéletrajzodat, de a motivációs levél kifogott rajtad? Nem tudod, milyen tulajdonságokat kellene felsorolnod? Egyáltalán: milyen egy jó motivációs levél? Nos, az alábbiakban eláruljuk, milyen vonásokat érdemes kiemelned, és arra is felhívjuk a figyelmedet, hogyan kerülheted el a leggyakoribb bakikat.

Csak a lényeget!

Nagyon fontos, hogy olyan tulajdonságokat tüntess fel a leveledben, amik az adott munkakörhöz kötődnek. Teljesen felesleges hangsúlyoznod, hogy milyen hihetetlen módon értesz a fizikai munkák legjavához, ha most éppen egy irodai állásra jelentkezel. Lényeges az is, hogy ne sorold fel az összes – szerinted – jellemző tulajdonságodat, hiszen minél többet választasz, annál nagyobb az esélye, hogy hiteltelen leszel, vagy elkövetsz bizonyos hibákat, és untatni fogod az olvasót.

Ne légy sablonos!

Megbízható, felelősségteljes, csapatjátékos, önállóan dolgozni tudó és precíz vagy? Gyorsan tanulsz, jól szervezed az életedet és még a kommunikációs készséged is kiemelkedő? Nos, ha így van, akkor gyorsan írd át a motivációs leveledet, ugyanis ezek a tulajdonságok több mint 80%-ban ott virítanak a papírokon. Nem csak azért felesleges rögzítened ezeket, mert ennyire sablonosak, hanem azért is, mert ezeket a kompetenciákat személyesen fogják leellenőrizni – de az interjúig el is kell jutnod!

Mi kerüljön bele?

Ha máshogy nem megy, keress egy karrierépítéssel foglalkozó weboldalt, böngészd át azokat a tulajdonságokat, amiknek feltüntetését ők javasolják, és tarts egy gyors önvizsgálatot: vajon rád igazak? Lényeges, mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy csak valós, a munkához köthető, példákkal alátámasztható és a kevésbé hétköznapi tulajdonságokat helyezd előtérbe. A példákból egyébként szerencsés néhányat felhozni, pláne ha úgy érzed, hogy azok nem csupán kapcsolódnak a megpályázott munkához, hanem biztosíthatják az előrejutásodat.

Csak azt, ami igaz

Akármelyik szelektálási módszert választod tehát; akár magadtól, akár némi segítséggel állítod össze az önjellemzésedet, fontos, hogy tényleg igazat írj. Ez neked épp annyira számít, mint a munkaadónak: ha füllentesz a tulajdonságaidról, akkor nem felelsz majd meg az elvárásoknak, és ez mindkettőtöket hátráltatja a sikeres munkavégzésben.

Hogy tetszett ez a cikk?