Így add el magad 1 percben!

Írta Zsolt Fodor / 2018-06-14
Így add el magad 1 percben!

Szakmai konferencia szünetében, állásbörzén vagy bármilyen társas eseményen megtörténhet, hogy szembetalálkozol egy üzleti döntéshozóval. 1 percnél több időd nincs arra, hogy felhívd magadra a figyelmet. Felejtsd el a bemagolt közhelyeket, a dagályos öntömjénezést. Koncentrálj arra, ami az erősséged, és amivel segítheted a potenciális cégeket!

Köszönés, mosoly, bemutatkozás, határozott kézfogás 

Mondd el saját szavaiddal, mivel foglalkozol, hol dolgozol vagy mely iskola mely szakán tanulsz. Ha nem ismert jelenlegi munkaadód / iskolád neve, akkor egy fél mondattal ezt is be lehet mutatni. Vázold fel, kiknek (például néhány ismertebb ügyfél) munkáját segítetted eddig, milyen kézzelfogható haszna van a tevékenységnek. Ha van kapcsolódási pont közted és a partner között, azt is feltétlenül említsd meg. Fontos, hogy legyen értelmes kérdésed a partnerhez.. Minden további az adott helyzettől függ.

Ne betanult szöveggel indulj

Azonnal átjön, ha a személyiség és az elmondott tartalom nincs harmóniában egymással. Ügyelni kell, hogy egy korábban alaposan átgondolt bemutatkozó szöveg se hasson mesterkéltnek, sótlannak vagy épp betanultnak. Törekedj az önazonosságra, ne mások szókészletét, fordulatait és ars poeticáját próbáld másolni még akkor sem, ha szimpatikusnak tűnik.

Kerüld a bizonytalanságot sugalló szavakat

Feltétlenül kerüljük el szóhasználatunkban a bizonytalanságról, kétkedésről tanúskodó szavakat, kifejezéseket - például “viszonylag”, “talán”, “esetleg”, “terveznék”, “szeretnék X képzést végezni”, stb.

Legyen nálad névjegykártya - méghozzá elegendő

A bemutatkozás megerősítésének fontos eleme a névjegykártya. Legyenek rajta szakmádból azok a kulcsszavak, amelyeket az 1 percben is említesz. Így később, ha a partner rendezgeti a kapott kártyákat, be tud azonosítani. Emellett inkább vigyél magaddal több névjegyet, mert kínos, ha éppen nem jut valakinek.

A portfóliódat is megmutathatod

Elsősorban karrier rendezvényen vagy állásinterjún lehet hasznos, ha kézzelfogható "mintadarabot" is viszel magaddal. Egy tervezőmérnök, reklámgrafikus vagy designer jól teszi, ha van nála például egy portfólióalbum az eddigi munkáiból. (Ez akkor hatékony, ha az interjúztató számára digitálisan is ugyanúgy hozzáférhető.)

Hogy tetszett ez a cikk?