Hogyan őrizd meg a jó híredet a céges bulin?

Írta Evelin Hargitai / 2019-11-21
Hogyan őrizd meg a jó híredet a céges bulin?

Hasznos viselkedési tanácsok céges bulikra, hogy a következő hétfőn emelt fővel mehess munkába.

Közeleg a karácsony, és vele együtt a céges bulik: Mikulás-ünnepségek és évzáró partyk időszaka. Ezekről sokaknak egyből a féktelen lerészegedés és a különféle kalandok jutnak eszébe: kinek pozitív, kinek negatív felhanggal. A filmesek is gyakran nyúlnak ehhez a slágertémához. Született már vígjáték Céges buli címmel, de például a Hivatali karácsonynak is ez a fő témája. Közös ezekben, hogy a party valami nagy “ereszdelahajamat” jelenetsorba torkollik.

Mit tehetsz azért, hogy téged ne kapjon el a gépszíj, és ne bánd meg azt az estét?

Bulizni a főnökkel

Veszélyeket rejt magában, hogy a közvetlen kollégáidon kívül a kevésbé ismert, sőt akár sosem látott dolgozókkal is egy helyen bulizol. Sőt, itt van a főnök is, aki valószínűleg szintén elengedi magát. Beszélgess bárkivel, akit szimpatikusnak találsz, de vigyázz, hogy ne legyél túl közvetlen, bizalmaskodó. Valljuk be, ezt akkor tudod betartani, ha mértékkel iszol alkoholt. 

 

Ha nem ismersz senkit

Ha társaságkedvelő, nyitott, extrovertált ember vagy, akkor ez nem okozhat problémát. Ha introvertáltabb személyiséged van, akkor az ételek körül fogsz találni magadnak olyan, hozzád hasonlóan visszahúzódó személyt, akivel válthatsz pár szót valami egyszerű témáról. Ki tudja, talán találtok közös pontot, és már megy is magától…

 

Ha a barátaiddal, pároddal mész

Ha a kollégáid egyben a barátaid is, vagy ha elviheted magaddal a párodat, akkor vigyázzatok, hogy ne klikkesedjetek. Ne zárjatok ki másokat a beszélgetésből, bulizásból. 

 

Ha műsor is van

Ganxsta Zolee mesélte egy interjúban, hogy egyszer egy céges bulin tettlegességhez folyamodott, mert az egyik résztvevő hangosan becsmérelte a programot… azaz az előadó koncertjét. Ez kirívó eset, de remekül mutatja, hogy nem érdemes ilyen formában hangot adni a nemtetszésünknek. Untat a műsor? Menj ki levegőzni. 

 

Közösségi oldalak

Vigyázz, hogy mit osztasz meg a buliról a fészen, instán. Te sem szeretnél vállalhatatlan fotókat magadról, és ezzel bizonyára így vannak a kollégáid is. 

 

Ha játék is van

Ha játékokkal dobják fel a buli hangulatát, de neked nem tetszik egy-egy feladat, akkor inkább ne vegyél részt, ne morogj, ne rontsd el mások hangulatát. Ha viszont jól érzed magad, akkor vigyázz, hogy ne legyél túl harsány, hátha zavarsz másokat ezzel.

Ha mindezeket betartod, akkor pedig a következő munkanapon a jó sztorikról fogtok beszélgetni, és nem arról, hogy milyen vállalhatatlan dolgok történtek a bulin.

Hogy tetszett ez a cikk?