Hiányosságok feltárása az önéletrajzban

Írta Zsolt Fodor / 2019-03-28
Hiányosságok feltárása az önéletrajzban

A jelentkezés során hajlamosak vagyunk a legjobb oldalunkat kiemelni, miközben a hiányosságainkat háttérbe szorítjuk, netán teljesen eltitkoljuk. Ennél már csak az a rosszabb, mikor a valóságot elferdítjük, és ezt írjuk bele az önéletrajzunkba. De vajon hogyan fejezzük ki magunkat, ha a gyenge pontjainkról van szó?

Lefaraghatsz fél évet

Ha fél éves kihagyás tátong a szakmai múltban, arról nem kell elszámolni az önéletrajzban. Ha csak évszámokat adunk meg a munkahelyeknél, akkor ezt a problémát ki is kerülhetjük! Példának okáért: szakácsként dolgoztál 2001-től 2005-ig az egyik cégnél, majd 2005-től 2007-ig a másiknál. Ekkor nem feltűnő, hogyha 2005 márciusától augusztusáig nem volt állásod.

Van-e gyerek?

A családi állapot alapvetően nem tartozik a munkáltatóra, de rákérdezhetnek. A CV-ben bejelenteni az ilyesmit egyáltalán nem kötelező. A kísérőlevélben esetleg említhetjük, ám ha így döntünk, feltétlen közöljük azt is, magánéletünk a munkát nem befolyásolja majd, a gyermekek felügyelete megoldott nélkülünk is. Mint tudjuk, alapvetően emiatt senkit nem lehet elutasítani, azonban más a törvény, és más a valóság. Ma az a helyzet, hogy a munkaadó diktál. Letagadni biztosan nem helyénvaló, hiszen lehet, hogy rövid távon nyerünk a dologgal, de annál nagyobbat fogunk zuhanni, ha végül kiderül az igazság.

Óvatosan a nyelvekkel

Ez az a pont ahol felesleges a ferdítés. Az ilyesmi ugyanis pillanatok alatt felszínre kerül, ehhez elegendő néhány gyakorlati teszt, amit a legtöbb helyen el is végeztetnek - többnyire a második forduló során. Ráadásul a legtöbb cégnél nem puszta formalitás, ha efféle készségeket kérnek, a munkavégzésben valóban elengedhetetlen lesz a szoftverek vagy éppen a nyelv ismerete. Akkor pedig nincs helye további kozmetikázásnak, tudunk vagy nem tudunk: csak ez számít majd.

Túlképzett vagy? Vállald fel!

Vannak munkaadók, akik túlképzettség miatt utasítanak el pályázókat, ezért előfordul, hogy a tapasztalt, képzett felvételizők "elhallgatják" cv-jükben valós végzettségüket, kevesebbet írnak bele. Azonban ez teljesen felesleges. Ha tudatában vagy önéletrajzod gyenge pontjaival, akkor az állásinterjún megelőzheted az erre vonatkozó kérdéseket. Csak arra figyelj, hogy ez sosem tűnjön magyarázkodásnak, hiszen az meg ellenszenvet válthat ki a felvételiztetőkből.

Hogy tetszett ez a cikk?