Éjszakai műszak: hogyan maradjak ébren?

Írta Evelin Hargitai / 2019-09-19
Éjszakai műszak: hogyan maradjak ébren?

A Viapan Dologidő állásainak körülbelül egyharmada esetében éjszakai műszakban is kell/lehet dolgozni. Ennek vannak előnyei, de oda kell figyelni a pihenésre, és vannak olyanok is, akik nehezen szokják meg az éjszakázást. Mutatunk néhány tippet, hogy te jobban bírd az ébren maradást.

 

Aki betanított munkát keres, annak általában szembe kell néznie azzal, hogy bizony, éjjel is van műszak. Ez azt jelenti, hogy 12 órás munkaidő esetében gyakran este hattól reggel hatig kell dolgozni, 8 órás műszakban pedig az éjszaka általában 22 órától reggel 6 óráig tart. Persze, van, aki kifejezetten éjszakai munkát keres magának, mert akkor nap közben tudja intézni az ügyeit, el tud menni a gyerekekért az iskolába, stb. Sőt, van olyan is, aki éjjeli bagoly, ezért neki jobban esik este kezdeni a műszakot. 

Bármilyen okunk is legyen a “fordított életre”, időnként elég nagy kihívás ébren maradni. Mit tehetsz akkor, ha éppen elkap az ásítozás a munkahelyeden?

Először is fontos, hogy amikor csak lehet, rendesen kialudd magad. Tudjuk, hogy ez sok dologtól függ, de ami rajtad múlik, azt tedd meg magadért. Lefekvés előtt ne mobilozz, ne tévézz, és fokozatosan csökkentsd a fényt a szobában. A kellemes alváshoz ne legyen túl meleg, se túl hideg. Lefekvés előtt ne egyél nehéz ételt. Ha mindez megvan, akkor a pihenőidődben hatékonyabban tudod felkészíteni a szervezetedet a munkára.

No de mit tegyél a műszak elején? Készíts magadnak egészséges ételt, amit a munkahelyeden meg tudsz majd enni. Az evés ébren tart, de ha sok csokit eszel, az csak pár percig dob fel. Utána pedig jön az, amit sokan kajakómának hívnak. Sokkal jobb, ha inkább zöldséget, gyümölcsöt, magokat rágcsálsz. A kávéval óvatosan, mert vízhajtó hatású, és felpörgetheti a pulzusodat. Állítólag a mentolos rágó is segít kicsit a felfrissülésben.

Hogyan segíthetsz még magadnak? Ha teheted, legyél kicsit hűvösebb helyen (persze, ne fázz meg!). A hűvös felfrissít, míg a meleg elbágyaszt. Ha van ablak, akkor időről időre nyisd ki, mert a friss levegő, az oxigén is segít frissnek maradni. Az éneklés is segít. Ha magadban dúdolgatsz, vagy éppen együtt énekelsz a rádióval, az is eltereli a figyelmedet az elalvás gondolatáról. 

 

Ne feledd: kipihenten könnyebb ébren maradni! A következő részben azt vesszük át, mivel szórakoztathatod magadat egy egyhangú műszak alatt. 

Hogy tetszett ez a cikk?