Az online önéletrajz előnyei

Írta Zsolt Fodor / 2019-01-02
Az online önéletrajz előnyei

A szakmai önéletrajzírás önmagában is már egy külön művészet, amelynek az alapjaival tisztában lenni olyan elemi követelmény, mint a végzettség vagy a nyelvtudás. Aki ügyesen össze tudja állítani a személyes kompetenciáit tartalmazó bemutatkozóját, azzal nagy baj nem lehet. Ám mi a teendő, ha a kiszemelt cég e-mailben várja a jelentkezést, esetleg csupán egy webcímet kér a HR-osztály, vagy olyan kevésbé ismert kifejezések tűnnek fel az állásajánlatban, mint például az ASCII-önéletrajz?

Bármilyen állásról legyen is szó, az ismereteidet, képességeidet, végzettségedet tartalmazó dokumentum legyen tökéletes, ugyanis ez képezi a rólad kialakuló kép alapkövét. Ha igényes, pontos, rendezett önéletrajzot nyújtasz be, a munkaadók tudják majd, hogy precíz, megbízató emberrel van dolguk. Ezért érdemes minden állásra külön-külön szakmai önéletrajzot, vagy CV-t készíteni. Ha nem tudod eldönteni, hogy egy adott állásra milyen papírokkal jelentkezz, legalább készíts kétféle változatot, az egyikben koncentrálj a korábbi munkatapasztalataidra, a másikban a személyes adottságaidra, képességeidre. Ez utóbbiak esetén esetleg finomíthatod annyival a dolgot, hogy az egyes területeknek megfelelő tulajdonságaidat domborítod ki, például a számítógép használatot, vagy az idegen nyelveket.

Az online jelentkezés azonban egy különleges eset. Néhány szabály csak erre a fajta álláskeresésre vonatkozik, így ha ezen a területen nézelődsz, nem árt megfogadni az alábbi tippeket.

Készíts személyes weboldalt. Ma már számos ingyenes tárhelyet és felhasználóbarát weboldal-varázsló szolgáltatást találsz a hálón, azonban egy minimális befektetésért cserébe lefoglalhatod saját domainnevedet, s egyéni arculatot is terveztethetsz saját oldaladra, így jóval profibb képet sugallhatsz magadról. Az oldalon helyezz el egy bemutatkozó részt, ahol felsorolod az utánad érdeklődők számára releváns munkatapasztalatokat, referenciákat, képzettségeket.

Teszteld le az így elkészített bemutatkozó weboldalt, hogy különféle böngészőkkel nézve ugyanolyan képet mutasson. Az önéletrajzodat tartalmazó részt egy kis ügyességgel úgynevezett feltételes html oldallá alakíthatod, amely az összes programmal hibátlanul együttműködik.

Ha online területen dolgoztál, ne felejtsd el belinkelni a korábbi munkáidat. Mindig pontos linket helyezz el az oldalon, így egyértelművé teheted, hogy pontosan mivel is foglalkoztál. Ha nem internetes cég alkalmazott korábban, akkor is érdemes néhány volt munkahelyed hivatalos honlapját belinkelni, ettől is profibbnak tűnik majd az oldalad. Ne vidd túlzásba, senki sem szeret elveszni egy hivatkozásokkal teli oldal mélyén.

Ha grafikai munkát végzel, egy könnyen kezelhető galériával hatékonyan tudod megmutatni a tudásod legjavát.

Hogy tetszett ez a cikk?