Állásinterjú: kérdések, melyekre jó, ha tudod a választ

Írta Zsolt Fodor / 2019-06-13
Állásinterjú: kérdések, melyekre jó, ha tudod a választ

Egy állásinterjú során rengeteg kérdésre kell válaszolni. Ám akad néhány olyan jellemző témakör, mely szinte az összes felvételi elbeszélgetésen felvetődik. Most összegyűjtöttük a négy legjellemzőbb kérdést, ami valószínűleg elhangzik majd az interjún a HR-es szájából, és elmondjuk, melyikre hogyan érdemes válaszolni.

Miért éppen ezt a céget választottad?

Erre a kérdésre akkor lehet a legjobban válaszolni, ha előtte alaposan tájékozódsz a vállalatról. Ha tisztában vagy a munkaadó tevékenységével, és a fejedben vannak az alapvető dolgok, ebbe a környezetbe már könnyebb beültetni a saját célkitűzéseidet. Mondd el az elképzeléseidet, tegyél említést arról, hogy mit szeretnél elérni. Fontos, hogy ne hozd fel a magas fizetést vagy a különböző anyagi előnyöket, melyeket a cég kínál, mert ezzel könnyen rossz fényben tüntetheted fel magad.

Miért került sor a váltásra?

Akármiért is jöttél el előző munkahelyedről, fontos, hogy őrizd meg a lojalitásodat, és ne kezdd el pocskondiázni azt az állásinterjún. Légy őszinte, ugyanakkor óvatosan fogalmazz, és kerüld a negatív kritikát. Ha túlságosan rossz szájízzel beszélsz az előző helyedről, az felveti majd a kérdést a HR-esben, hogy vajon adott esetben az ő cégükről is így nyilatkoznál-e.

Negatív tulajdonságok

Ahogyan a jó tulajdonságaidról is érdeklődnek, ugyanúgy megkérhetnek arra is, hogy sorolj fel néhány negatívumot magadról. Nem feltétlenül jelent rosszat az állásinterjún, ha őszintén beszélsz ezekről a tulajdonságaidról, sőt, épp ellenkezőleg: látni fogják, hogy tisztában vagy a kevésbé előnyös jellemvonásaiddal is, és nem rejtegeted őket a leendő munkaadó elől sem. Ha nem adnak meg konkrét számot arra vonatkozóan, hogy mennyi negatívumra és pozitívumra kíváncsiak, inkább a jó tulajdonságok legyenek túlsúlyban. Az önreklámból sosem lehet elég.

Kereset

Az anyagiakkal kapcsolatos kérdések sokszor kínosak tudnak lenni, de az állásinterjún valószínűleg érdeklődni fognak arról, mennyi fizetést képzelsz el magadnak. A legjobb, ha előtte tájékozódsz, hogy általában milyen bért szoktak fizetni az adott munkakörben dolgozóknak, és aszerint mondasz egy se nem túl magas, se nem túl alacsony összeget.

Hogy tetszett ez a cikk?