AC: a kiválasztás egyik legjobb formája

Írta Andrea Rejzinger / 2018-04-17
AC: a kiválasztás egyik legjobb formája

Egyre ritkábban dől el pusztán egy beszélgetés után, hogy valaki megkapja-e az állást. Sokszor többkörös interjúztatásra számíthatunk, és előfordulhat, hogy nem hagyományos módszerekkel választják ki a legjobb munkatársat. Az értékelő központ (assessment center) hatékony, emiatt egyre népszerűbb, bár elég drága módszer.

Az értékelő központ (assessment center - AC) a csoportos interjúk egyik speciális fajtája: a potenciális munkatársak meghallgatása mellett a cégvezetés megfigyelheti, hogy a jelölt hogyan áll a mindennapi munkához, hogyan vesz részt a vállalat életében, azaz milyen munkaerő lesz.

Az AC-t általában a kiválasztás utolsó körében alkalmazzák. Próbák sorozatából áll, amelyek a munkakör legfontosabb feladatait vonultatják fel. A leendő főnök akár egy teljes napon keresztül meg tudja így figyelni a jelöltjét - külső szemlélőként, vagy akár résztvevőként. A pályázók egyéni és csoportos - 6-8 résztvevős - feladatokat oldanak meg, eközben a munkájukat az AC-módszerre előzőleg kiképzett szakemberek ellenőrzik. Ők tisztázzák, hogy a jelentkező szakmai felkészültsége és kompetenciái a betöltendő pozíció által megkövetelt szinten vannak-e.

Az AC előnyei

Az értékelő  általában egy teljes munkanapot együtt tölt egy jelölttel, így egy hagyományos egyórás interjúnál jóval alaposabban ismeri meg az illetőt. A helyzetgyakorlatok  során a pályázó spontán reakciói is megfigyelhetők. Így sokkal pontosabb és elfogulatlanabb képet lehet kapni a személyiségéről, a szakmai felkészültségéről, mintha csak beszélne magáról. Emellett több vizsgálat is alátámasztja, hogy az AC hatékonyabban előrejelzi, az új kolléga mennyire válik be a jövőben.

Assesment center

Az állásra jelentkező szemszögéből is hasznos lehet, hogy nem csak olvas egy vállalat profiljáról, hanem a "saját bőrén" tapasztalja a munkakört. Így még az is előfordulhat, hogy rájön: valójában nem is akarja ezt a munkát. Ha több szakember értékeli a pályázót, és ezután utasítják el, akkor talán kissé jobban viseli a kudarcot: nem arra gondol, hogy a szimpátia hiánya vagy valami személyes ok rejtőzik mögötte.

A hazugság hamar kiderül

Előfordulhat persze, hogy a jelölt szerepet játszik, nem mutatja meg a valódi énjét. Így a megfigyelők nem tudnak pontos képet alkotni róla. Például úgy tűnhet, hogy rendkívül jó csapatjátékos, ám a későbbi napi munka során kiderülhet, hogy rendkívül összeférhetetlen ember. Szerencsére ez ritka, hiszen kevés az olyan ember, aki ennyire képes lenne az alakoskodásra.

Fel lehet készülni az AC okozta "megpróbáltatásra" , ám elég nehéz. Talán az a legfontosabb, hogy mindenki önmagát adja, ne görcsöljön, és a legjobb tudása szerint, lelkesen végezze el a rárótt feladatokat - valójában segíthet, ha mindezt játékként fogja fel. Lelkileg is fel kell készülni a fárasztó napra: hiszen közösen kell megoldani a többiekkel egy vállalati problémát, majd mindenkinek egyedül kell helyt állnia, ezután egy újabb interjún kell részt venni, prezentációt tartani, illetve többféle teszt is van időközben.

De mégis hogyan készülj fel? Leginkább egy kiadós alvással, mert kipihenten fogod a legjobb teljesítményt nyújtani. 

Hogy tetszett ez a cikk?