A hatékony álláskeresés titka: önmenedzselés!

Írta Zsolt Fodor / 2019-02-27
A hatékony álláskeresés titka: önmenedzselés!

Akár munkanélküliként, akár állásból keres valaki új munkát, a legfontosabb feladata: eladni saját magát! Ez az, amit biztosan senki más nem fog megtenni az álláskereső helyett. Bár a legtöbb pályázó tisztában van ezzel, sokan még mindig bizonytalanok azt illetően, miként festhetnének igazán jó képet magukról az interjún. Lehet, hogy mindez első pillanatban nyomulásnak, önfényezésnek tűnhet, ami nyugtalanítja, esetleg zavarba is hozza az álláskeresőket. A megfelelő önmenedzselés azonban semmiképp nem egyenlő a magamutogatással vagy a kérkedéssel!

Tudatos álláskeresés

Az álláskereső egyénnek már az elején el kell döntenie: pontosan mit szeretne csinálni, milyen munkakört töltene be legszívesebben. Ennek megfelelően fontos, hogy mindig képességeinknek és terveinknek megfelelően válasszunk munkakört! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy vaktában küldözgetik ugyanazokat az önéletrajzokat és motivációs leveleket az összes munkáltatónak, így remélve, hogy valahova sikerül felvételt nyerniük. Még akkor is, ha számunkra éppen nem kedvező helyre is kerülünk be.

Rendszerezzünk!

A hosszas álláskeresgélés során hamar megtelik az e-mail fiókunk különböző válaszlevelekkel, az asztalunkon pedig halomban állnak a cetlik, amiken telefonszámok és cégnevek szerepelnek. Ilyen körülmények között nem csoda, ha gyakran elveszítjük a fonalat, és fennáll a veszélye annak, hogy előbb-utóbb összekeverünk valamit. Például teljesen különböző kompetenciákat igénylő pozíciókhoz ugyanazt a motivációs levelet csatoljuk. Ezért érdemes minden beadott önéletrajzot összegyűjteni, rendszerezni és megjelölni, hogy a későbbiekben is nyomon követhetőek és visszakereshetőek legyenek a jelentkezések, ezzel pedig rengeteg kellemetlen helyzettől kímélhetjük meg magunkat. Ezen felül figyeljünk oda arra is, hogy a megcélzott pozíciónak megfelelő önéletrajzot csatoljunk!

Nézzünk utána!

Ha a jelentkezés első lépcsőfokán továbbléptünk és sikeresen behívtak minket egy személyes találkozóra jöhet a neheze: az állásinterjú! A leglényegesebb ekkor, amire figyelnünk kell az, hogy megfelelően felkészüljünk a beszélgetésre! A legnagyobb hiba, hogy a pályakezdők sokszor nem tudnak összefüggően beszélni terveikről, elképzeléseikről és tapasztalataikról, pedig az interjúk alkalmával a kérdések nagy része a szakmai érdeklődésre, a motivációra irányul. Fontos tehát, hogy a nagy nap előtt leüljünk és összeszedjünk gondolatainkat, akár jegyzet formájában, így nem hozhatnak minket zavarba olyan kérdésekkel, hogy hogyan hasznosíthatjuk az egyetemi évek alatt szerzett elméleti tudást a gyakorlatban, mivel foglalkoznánk szívesen a jövőben, vagy hogyan képzeljük el magunkat 5-10 év múlva.

Hogy tetszett ez a cikk?