Dologidő Blog

Álláskeresési tanácsok, friss hírek, aktualitások a munkaerőpiacról

Miért jelentkeztél hozzánk? Vigyázz a válaszokkal!

Miért jelentkeztél hozzánk? Vigyázz a válaszokkal!

Az állásinterjúk egyik legfontosabb, éppen ezért legstresszesebb kérdése ez: miért is jelentkeztél te tulajdonképpen ide? Van négy válasz, amire azt hiszed, kilóra megvetted leendő munkaadódat, miközben igazából épp ezért húzták ki a neved a listáról. Elmondjuk, melyek ezek – és mit is mondj helyettük.

Megakadtál a karrieredben?

Megakadtál a karrieredben?

A jelenlegi munkahelyeden nem érzed már jól magad? A karrieredben eljutottál egy szintre azonban ott megakadtál? Miként lehet továbblépni a holtponton? Hogy fejlődhetsz tovább?

Álláskeresés: a kulcs a nyitottságban rejlik

Álláskeresés: a kulcs a nyitottságban rejlik

A munkahelyváltás szükségessége attól függ, hogy belső motiváció által vezérelten vált valaki, vagy elvesztette a munkáját és rákényszerül. Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen az egyén egzisztenciális háttere. Még melyek a legfontosabb pontok? Cikkünkből megtudhatod!

Így jellemezd magad a motivációs leveledben!

Így jellemezd magad a motivációs leveledben!

Megírtad az önéletrajzodat, de a motivációs levél kifogott rajtad? Nem tudod, milyen tulajdonságokat kellene felsorolnod? Egyáltalán: milyen egy jó motivációs levél? Nos, az alábbiakban eláruljuk, milyen vonásokat érdemes kiemelned, és arra is felhívjuk a figyelmedet, hogyan kerülheted el a leggyakoribb bakikat.

Online álláskeresés: mindig maradj naprakész!

Online álláskeresés: mindig maradj naprakész!

Az elektronikus úton történő munkaerő-keresés miatt az egy-egy pályázatra szentelt idő is jelentősen lerövidült, így aztán igencsak ügyesen kell összeállítani anyagunkat, ha fel szeretnénk hívni magunkra a munkáltató figyelmét.

A külföldi munka tapasztalat előnyei

A külföldi munka tapasztalat előnyei

Az egyik legfontosabb munkaerő-piaci probléma hazánkban, hogy aki külföldön tanult vagy dolgozott, az hosszú távon is külföldön marad, még akkor is, ha ott kevesebb vagy rosszabb lehetőségei adódnak. A nyelvtudás és a külföldi munkatapasztalat viszont itthon is könnyen kamatoztatható, csak meg kell találni azokat a nemzetközi vállalatokat, amelyek tárt karokkal várják ezeket a munkavállalókat.

Ami nélkül nincs sikeres önéletrajz!

Ami nélkül nincs sikeres önéletrajz!

Ha nem megfelelő az önéletrajzod, nem hogy az interjúra nem hívnak majd be, de valószínűleg végig sem olvassák majd. Ezt megelőzendő érdemes megismerkedni néhány fortéllyal, mely segít abban, hogy felkeltsd a leendő munkaadó figyelmét.

Segíthet a versenyhelyzet!

Segíthet a versenyhelyzet!

Sok álláskereső összerezzen, ha arra gondol, rajta kívül hányan jelentkeztek az adott pozícióra. Hogyan viszonyulj versenytársaidhoz az állásinterjú során? Milyen tényezők játszanak szerepet a jelentkezők értékelésénél, és hogyan tudod elérni, hogy téged válasszanak ki a végén? Cikkünkből kiderül.

Önbizalom-rombolás a munkahelyen

Önbizalom-rombolás a munkahelyen

A szakmai tudás és a képességek mellett pozitív lelkiállapot is szükséges ahhoz, hogy sikeresen megbirkózz a munkahelyi kihívásokkal. Ha a főnökeid robotként kezelnek, a munkatársaid pedig keresztülnéznek rajtad, hiába rendelkezel minden eszközzel, hogy eredményesen kerülj ki a mindennapos megmérettetésekből, idővel csorbát szenved a tettvágyad.

Tippek a kézzel írott önéletrajzokhoz

Tippek a kézzel írott önéletrajzokhoz

A kiválasztás egy olyan folyamat, amelynek első szűrője nem a személyiségjellemzőket érinti, hanem a képzettséget, szakmaiságot, az elért eredményeket, a potenciális szellemi tőkét, amit a pályázó a vállalatnak jelenthet. Ennek letéteményese az önéletrajz és a kapcsolódó pályázati csomag. A vállalatok képviselőinek viszont nagy fejtörést okoz, hogy ezt kézzel vagy számítógéppel szerkesztve kérjék a jelentkezőktől.

Small talk: a kapcsolatépítés fontossága

Small talk: a kapcsolatépítés fontossága

A legtöbb álláskereső, ha sikeresen túljutott a jelentkezés első szakaszán, már is el kezd készülődni a nagy megmérettetésre, vagyis az állásinterjúra. Ilyenkor jó előre megtervezi, hogy mit fog mondani, miként helyezkedik el az irodában, vagy éppen milyen ruhát fog magára ölteni. Ám mindenre még a „fellépés” legalaposabb tervei sem terjedhetnek ki. Ilyen szürke terület lehet például, annak az időnek az eltöltése, amikor az interjú kezdésére várakozol.

Állásinterjú idegen nyelven: így készülj fel rá!

Állásinterjú idegen nyelven: így készülj fel rá!

Az idegen nyelvű beszélgetés szinte már minden állásinterjú állandó része, amit nem lehet elkerülni. Sokan rettegnek ettől, és nemcsak azokban kelthet félelmet, akik nem használják rendszeresen a nyelvet, hanem gyakran azok is izgulnak miatta, akik magabiztos nyelvhasználók. A félelem egyik forrása az, hogy sokan úgy érzik, nem lehet erre felkészülni, teljesen kiszámíthatatlan, miről kell majd beszélni idegen nyelven. Íme hat tipp, hogy magabiztosabban állj az idegen nyelvű kérdések elé!

Örök dilemma: munka vagy tanulás?

Örök dilemma: munka vagy tanulás?

Sok munkavállaló úgy gondolja, a szakmai előrelépéséhez szüksége van a továbbképzésekre. A tanulás azonban sok időt vesz igénybe, főleg, ha a nap legnagyobb részét a munkahelyen töltjük. Mielőtt beiratkoznál bármilyen oktatási intézménybe, olvasd el tanácsainkat, amelyek segítségével könnyebben össze tudod majd egyeztetni a tanulást és a munkát!

Álláskeresés: használd a közösségi média erejét!

Álláskeresés: használd a közösségi média erejét!

Az álláskeresés hagyományos opciói mellett a modern kor eszközeinek köszönhetően egyre kényelmesebb megoldásokat kaphatunk az általunk preferált pozíciók megtalálásában. Akár otthon egy számítógép előtt ülve a közösségi médiumok csatornáin keresztül felvehetjük a kapcsolatot olyan cégekkel, személyekkel, akik segítségünkre lehetnek egy számunkra releváns állás megtalálásában. Ám ahhoz, hogy aktív részese legyél az online álláskeresők bázisának, adunk pár tippet, hol és milyen formában legyél jelen. Így biztosan könnyebben fogod megtalálni álmaid pozícióját!

Hogyan tálaljuk a gyengeségeinket?

Hogyan tálaljuk a gyengeségeinket?

Gyakori téma lehet az állásinterjúk alkalmával, hogy az adott jelentkezőnek melyek az erősségei és a fejlesztendő területei. Ahhoz, hogy fel tudj készülni a releváns válasszal, jó tisztában lenni önmagad kompetenciáival. Ehhez érdemes átgondolni: mit találsz a legnehezebbnek, vagy mit szeretsz legkevésbé a jelenlegi munkádban?

Hogyan szűrd ki a hamis álláshirdetéseket?

Hogyan szűrd ki a hamis álláshirdetéseket?

Vannak cégek vagy magánszemélyek, akik visszaélnek a munkakeresők bizalmával, és az a céljuk, hogy a gyanútlan keresgélőket félrevezessék. Ez azért veszélyes, mert nem csak hamis munkalehetőséggel kecsegtetnek, de még anyagi károkat is okozhatnak neked. Tudd meg, hogyan tudod kiszűrni az internetes csalókat.

Kapcsolati tőkével az új állásokért!

Kapcsolati tőkével az új állásokért!

Egy hagyományos módon meghirdetett álláspályázat esetén 10-15% esélyed van arra, hogy túléld az első rostát, azaz behívjanak interjúra. Nagy eséllyel növelheted azonban a pozitív válasz lehetőségét, ha a kapcsolati hálódat mozgósítva, vagyis ismeretség útján közelíted meg a pozíciót, azaz alkalmazod a networkinget. Ha eddig elmulasztottad, most megtanulhatod, hogyan válhat belőled a legjobb kapcsolatépítő.

Munkahelyi konfliktuskezelés

Munkahelyi konfliktuskezelés

Életünk során temérdek alkalommal kerülhetünk összetűzésbe munkatársainkkal, vezetőinkkel. Van, hogy mi vagyunk a hibásak, máskor pedig a kollégánk követett el megoldhatatlannak látszó problémát. Ebből kifolyólag a hatékony konfliktuskezelés legalább annyira előre lendítheti valakinek a karrierjét, mint a szakmai tehetség és a tapasztalat, ezért érdemes észben tartani néhány hasznos jó tanácsot.

Milyen fénykép legyen az önéletrajzban?

Milyen fénykép legyen az önéletrajzban?

Örök kérdés: az önéletrajzunkba milyen képet helyezzünk? Mindig is vita tárgya volt, hogy egyáltalán legyen-e fénykép vagy sem az önéletrajzban. Jogosan kérik-e vagy sem, kérhetik-e egyáltalán? Alapvetően milyen a jó CV-fénykép?

A hatékony munkavégzés alappillérei

A hatékony munkavégzés alappillérei

Sok a munka, nem tudod beosztani az idődet, el vagy csúszva, és mindenki rád vár állandóan? Az alábbi tippek segítenek abban, hogy időt nyerj és hatékonyabban dolgozz, és ehhez mindössze csak néhány apróbb változást kell tenned.

Gyakornoki idő: tanulj, tanulj és tanulj!

Gyakornoki idő: tanulj, tanulj és tanulj!

A gyakornokok élete nem könnyű – mondják sokan, de bárhogyan is alakul ez az időszak, érdemes pozitívan hozzáállni, és a lehető legtöbbet kihozni belőle. Vannak olyan cégek, ahol komolyan felépített gyakornoki programokat működtetnek, míg máshol kevésbé kikövezett kultúrája van a gyakornoki rendszernek. Bármilyen helyre is kerülsz, próbáld meg a javadra fordítani ezt az időszakot.

Így add el magad 1 percben!

Így add el magad 1 percben!

Szakmai konferencia szünetében, állásbörzén vagy bármilyen társas eseményen megtörténhet, hogy szembetalálkozol egy üzleti döntéshozóval. 1 percnél több időd nincs arra, hogy felhívd magadra a figyelmet. Felejtsd el a bemagolt közhelyeket, a dagályos öntömjénezést. Koncentrálj arra, ami az erősséged, és amivel segítheted a potenciális cégeket!

Hogyan kezeld az elbocsátást?

Hogyan kezeld az elbocsátást?

Nem feltétlenül magadnak köszönheted, ha átnyújtják a felmondási papírokat, hiszen előfordulhat, hogy tömeges létszámcsökkentésnek vagy átszervezésnek estél áldozatul. Előbb-utóbb a legjobbakat is utolérheti a végzete. Ez persze nem törvényszerű, de a lehetőség fennáll. 

Tanácsok a munkahelyi előrejutásért

Tanácsok a munkahelyi előrejutásért

Nem elegendő megtalálni álmaid munkahelyét, hiszen meg is kell felelned az ottani elvárásoknak ahhoz, hogy bebiztosítsd magad. Az előrejutás érdekében pedig rengeteg dolgot meg kell tenned. Ezek nélkül elmarad a bizalom, így ugyanabban a pozícióban találod magad még sok év elteltével is. Tanácsaink segítségével azonban könnyebben boldogulhatsz a kihívásokkal teli ranglétrán.

Így viselkedj az állásinterjú során!

Így viselkedj az állásinterjú során!

Az állásinterjú során szinte minden munkavállaló stresszes. Vajon mit fognak kérdezni? Milyen képet fog saját kialakítani magáról a felvételiztetőkben? Sajnos nem minden jelölt tud  úgy viselkedni, ahogyan szeretné, a nyomás alatt nem képes a hétköznapi természetes formáját nyújtani. Ennek elkerülése érdekében adunk most pár tippet, hogyan is célszerű hozzáállni egy állásinterjúhoz.

Burnout – avagy a munkahelyi kiégés kialakulása

Burnout – avagy a munkahelyi kiégés kialakulása

A túlhajszoltság, az irreális munkahelyi elvárások, a növekvő stressz, a terhelhetőség határainak kitolása, az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya egyre több embert érint. Bár a burnout-szindrómát, azaz a kiégést eredetileg a segítő foglalkozásúak körében kezdték vizsgálni, a fokozott stressz, az elszemélytelenedés és a növekvő megterhelés következtében a tünetek bárkinél jelentkezhetnek. Tehát a kiégés, a rengeteg munka miatti nyugtalanság nem csak a topmenedzsereket veszélyezteti. Szinte bárki járhat így, aki folyamatosan túlterhelt, akinek a feje felett állandóan ott lebegnek  a szoros határidők, a túlzott elvárások vagy a nagy felelősséggel járó döntések. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan ismerheted fel a kiégés tüneteit, és mit tehetsz ellenük. 

Mikor keressünk állást?

Mikor keressünk állást?

Sokan – miután végre sikerült elhelyezkedniük, vagy szeretik a munkájukat, esetleg előléptetésre várnak – szüneteltetik az álláskeresést, ami miatt jó lehetőségektől esnek el. Az álláskeresésnek egy állandó folyamatnak kellene lennie, nem pedig időszakos tevékenységnek. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy minden nap böngésszünk a friss álláshirdetések között! Azonban ajánljuk az alábbi tanácsokat, amelyeket szerintünk érdemes fontolóra venni.

Másolva vagy csatolva? Az e-mailes jelentkezés buktatói

Másolva vagy csatolva? Az e-mailes jelentkezés buktatói

Egy pozícióra való jelentkezés folyamata egyszerűnek tűnik: összeállítod az önéletrajzodat, motivációs leveledet, majd ezek után elektronikus úton elküldöd a megfelelő céghez. Azonban a „küldés” gomb lenyomása még nem biztosíték semmire. Elképzelhető, hogy a leveled a levélszemetek közt landol majd. Pontosan ezért most adunk jó néhány tippet, hogy biztosan célba érjen az üzeneted.

A diploma utáni sikeres álláskeresés titka

A diploma utáni sikeres álláskeresés titka

Az egyetemekről kikerülő, frissdiplomás álláskereső fiatalok legnagyobb aggodalma, hogy a munkáltatók az adott szakmában már kipróbált személyeket részesítik előnyben, és nem a kevés gyakorlattal bíró pályakezdőket. A gyakorlat hiánya természetesen nem csak annak tudható be, hogy az illető frissdiplomás. Ha valaki az oktatási intézmények által biztosított helyek mellett saját maga is keresett szakmai fejlődést elősegítő helyet, az jóval több tapasztalattal indul, mint a társai.

AC: a kiválasztás egyik legjobb formája

AC: a kiválasztás egyik legjobb formája

Egyre ritkábban dől el pusztán egy beszélgetés után, hogy valaki megkapja-e az állást. Sokszor többkörös interjúztatásra számíthatunk, és előfordulhat, hogy nem hagyományos módszerekkel választják ki a legjobb munkatársat. Az értékelő központ (assessment center) hatékony, emiatt egyre népszerűbb, bár elég drága módszer.