Viapan Blog

Álláskeresési tanácsok, friss hírek, aktualitások a munkaerőpiacról

Éjszakai műszak: hogyan maradjak ébren?

Éjszakai műszak: hogyan maradjak ébren?

A Viapan Dologidő állásainak körülbelül egyharmada esetében éjszakai műszakban is kell/lehet dolgozni. Ennek vannak előnyei, de oda kell figyelni a pihenésre, és vannak olyanok is, akik nehezen szokják meg az éjszakázást. Mutatunk néhány tippet, hogy te jobban bírd az ébren maradást.

Mit dolgozhatok, ha 8 általánosom van?

Mit dolgozhatok, ha 8 általánosom van?

Ha csak általános iskolai végzettséged van, azt gondolhatod, hogy kevés lehetőséged van a munkaerőpiacon. Pedig viszonylag sok betanított munkát kínálunk, és még céges buszt is kifoghatsz.

Kölcsönzés vagy közvetítés?

Kölcsönzés vagy közvetítés?

A munkaerő-közvetítőkről és a kölcsönzőkről sok tévhit terjed. Mi most érthetően és egyszerűen összefoglaljuk, hogy melyikről mit kell tudni. A lényeg: egyiktől sem kell félned. Nem lehúzás, hanem biztonság. Mit csinál a munkaerő-kölcsönző és a -közvetítő, mi a különbség a kettő között? 

Állásinterjú: kérdések, melyekre jó, ha tudod a választ

Állásinterjú: kérdések, melyekre jó, ha tudod a választ

Egy állásinterjú során rengeteg kérdésre kell válaszolni. Ám akad néhány olyan jellemző témakör, mely szinte az összes felvételi elbeszélgetésen felvetődik. Most összegyűjtöttük a négy legjellemzőbb kérdést, ami valószínűleg elhangzik majd az interjún a HR-es szájából, és elmondjuk, melyikre hogyan érdemes válaszolni.

Videó-önéletrajz: a kreatív jelentkezés innovatív formája

Videó-önéletrajz: a kreatív jelentkezés innovatív formája

Magyarországon a munkavállalók körében még nem igazán terjedt el, sokan pedig még idegenkednek a használatától, ám a videó-önéletrajznak számos előnye lehet a hagyományos CV-kkel szemben. Ereje a vizualitásban rejlik, amitől személyesebb és hatásosabb lehet a leírt szövegnél. Nézzük most meg, pontosan miről is szól ez a kreatív jelentkezési forma.

Pályamódosítás okosan!

Pályamódosítás okosan!

Diplomával a kézben a munkahelyen rájövünk, hogy mást szerettünk volna. Egyre gyorsuló világunkban, a munkaerő-piaci trendek változása maga után vonja azt a tendenciát, hogy egyre többen szakmaváltásra vagy karriermódosításra adják a fejüket. Több pénzre, nagyobb szellemi teljesítményre vágyunk. Miként és hogyan lehet a munka világában pályát módosítani?

Outplacement: a humánus elbocsájtás

Outplacement: a humánus elbocsájtás

Embert próbáló feladat a felmondás tudomásul vétele. Sokan sokkos állapotba kerülnek, amikor vezetőjük közli velük a hírt. Még azok is, akik lelkük mélyén számítanak rá. Bármennyire is nehéz magunkhoz térni, már ezen a beszélgetésen el lehet, el kell kezdeni az álláskeresést.

Milyen a karriergyilkos hozzáállás?

Milyen a karriergyilkos hozzáállás?

Álláskereséskor a túlzott kudarckerülés és a megfelelni vágyás mozgat szinte mindenkit, ez alakítja a hozzáállásunkat is. Érdemes figyelni arra, hogy ha túlzásokba esünk, többet ártunk magunknak, mint amennyi problémát megoldunk.

Hogy készülj a második körös állásinterjúra?

Hogy készülj a második körös állásinterjúra?

A második interjú talán sokkal lazább lesz, mint az első, mert már nagyjából eldöntötték, hogy te vagy az ő emberük, csak egészen biztosra akarnak menni, vagy egyszerűen csak tartani akarják magukat a vállalati protokollhoz, amely kétkörös kiválasztást ír elő. De az is előfordulhat, hogy most jön a neheze, mert több emberrel találkozol – cégvezetőkkel, leendő munkatársakkal –, akik azt akarják felmérni, beleillesz-e a vállalati kultúrába és az adott csapatba. Így vagy úgy, erre az interjúra is úgy kell készülni, mint az elsőre.

Hogyan szűrheted ki a kamu álláshirdetéseket?

Hogyan szűrheted ki a kamu álláshirdetéseket?

A rutinosabb álláskeresők bizonyára szembesültek már azzal a helyzettel, hogy néha egy-egy álláshirdetésben a leírtak nem egészen egyeznek meg a valós munkakörrel; vagy azzal, hogy a nyitott pozíció valójában nem létezik, csupán a hirdető cég szeretne saját adatbázisába jelentkezőket gyűjteni.

Milyen pálya illik hozzád?

Milyen pálya illik hozzád?

Ha nem vagy elégedett a munkáddal, akkor nincs az a pénz, ami boldoggá tudna tenni téged. Az a legjobb, ha élvezed, amit csinálsz, eleget keresel vele ahhoz, hogy kielégítsd a szükségleteidet, és ezen felül, marad némi költség a kedvteléseidre. Amikor azt keresed, milyen hivatással lennél elégedett, meg kell válaszolni néhány nehéz kérdést. Vonulj félre, és kicsit mélyedj magadba. Tedd fel a kérdést, hogy milyen munka passzolna leginkább a személyiségedhez. Vedd sorra a különféle munkaköröket és gondolkozz el rajta, hogy mi tetszik benne, és mi nem.

Hogyan jellemezd magad az önéletrajzodban!

Hogyan jellemezd magad az önéletrajzodban!

Sajnos a sablonokhoz ragaszkodva manapság minden önéletrajz csapatjátékos és önállóan dolgozni tudó, jó kommunikációs készségű jelöltekről szól. De az önéletrajz olvasója szinte sosem keresi ezeket, még akkor sem, ha ez van az álláshirdetésben (az is sablonból készült…) Ezért álláskeresőként válassz jobb taktikát az önjellemzésre: az adott állás, amire jelentkezel, valamiért érdekes számodra, hiszen azért jelentkezel rá.

Mennyi időt szánjunk álláskeresésre?

Mennyi időt szánjunk álláskeresésre?

Az álláskeresés is munka, tehát érdemes erre is szabályokat felállítanunk. Alakítsunk ki napirendet, és néhány órát célzottan a munkakereséssel töltsünk. Ezzel ugyanis nagy mértékben javíthatjuk elhelyezkedési esélyeinket!

Hiányosságok feltárása az önéletrajzban

Hiányosságok feltárása az önéletrajzban

A jelentkezés során hajlamosak vagyunk a legjobb oldalunkat kiemelni, miközben a hiányosságainkat háttérbe szorítjuk, netán teljesen eltitkoljuk. Ennél már csak az a rosszabb, mikor a valóságot elferdítjük, és ezt írjuk bele az önéletrajzunkba. De vajon hogyan fejezzük ki magunkat, ha a gyenge pontjainkról van szó?

Erre ügyelj, ha a motivációs levelet e-mailben küldöd el!

Erre ügyelj, ha a motivációs levelet e-mailben küldöd el!

A motivációs levél küldése a legtöbb jelentkező számára a mai napig kényes témának számít. Pontosan hová helyezzük a dokumentumot? Csatoljuk, vagy az önéletrajzzal egyben továbbítsuk azt? Mire kell ügyelnie az álláskeresőnek, ha virtuális levelével valódi állást szeretne „nyerni”?

A munkaidő megfelelő beosztása

A munkaidő megfelelő beosztása

Ha napi nyolc-tíz óra munka után is azt érezzük, hogy nem végeztünk a feladatainkkal és csak loholunk saját életünk után, akkor érdemes elemzést végezni, vajon hol folyik ki kezeink közül az idő. Az idő kezelése és az időbeosztási rutin alapján négyféle típust különböztethetünk meg.

A hatékony álláskeresés titka: önmenedzselés!

A hatékony álláskeresés titka: önmenedzselés!

Akár munkanélküliként, akár állásból keres valaki új munkát, a legfontosabb feladata: eladni saját magát! Ez az, amit biztosan senki más nem fog megtenni az álláskereső helyett. Bár a legtöbb pályázó tisztában van ezzel, sokan még mindig bizonytalanok azt illetően, miként festhetnének igazán jó képet magukról az interjún. Lehet, hogy mindez első pillanatban nyomulásnak, önfényezésnek tűnhet, ami nyugtalanítja, esetleg zavarba is hozza az álláskeresőket. A megfelelő önmenedzselés azonban semmiképp nem egyenlő a magamutogatással vagy a kérkedéssel!

Karriergyilkos lépések: a sikertelenséghez vezető út alapkövei

Karriergyilkos lépések: a sikertelenséghez vezető út alapkövei

Léteznek olyan praktikus kompetenciák, melyekkel szinte bármelyik céghez is pályázol, szinte biztos lehetsz a sikeredben. A nyelvtudás, a szakmai tapasztalat vagy a kapcsolati tőke mind olyan tényezők, amik cégtől függetlenül jelentős lökést adnak a pozitív elbírálásban. Akadnak azonban logikusnak vélt karrierdöntések, melyek mitikus hírükkel ellentétben nemhogy meghozzák, hanem visszatartják a várt sikert.

Milyen elvárásoknak kell megfelelned álláskeresőként?

Milyen elvárásoknak kell megfelelned álláskeresőként?

Az önéletrajzokból a munkaadó csupán felületes képet kaphat arról, hogy milyen kompetenciákkal is rendelkezünk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az állásinterjún megfelelő szinten ki tudjuk fejezni a terveinket, valamint képesek legyünk felszínre hozni személyiségünk legfontosabb vonásait.

A munkahelyi motiváció fontossága

A munkahelyi motiváció fontossága

Az átlagos heti munkaidő 40 óra, de bizonyos feladatkörökben nem ritka az akár 60 órából álló munkahét sem. Időnk nagy részét tehát munkával töltjük, és nem mindegy, hogy kényszerből végezzük-e feladatainkat, vagy azon szerencsések táborába tartozunk, akik számára a munkájuk egyben a hobbijuk is. Sajnos nem minden esetben találjuk meg a számunkra legideálisabb állást és ez hosszútávon belső frusztrációhoz vezethet. Egy motiválatlan alkalmazott amellett, hogy rosszabbul teljesít, könnyen válhat depresszióssá, ingerlékennyé és fásulttá is.

Karrierváltozás: ne féljünk az ismeretlentől

Karrierváltozás: ne féljünk az ismeretlentől

Mi az emberek karrier-rémálma? A többség a munkahely elvesztését nevezi meg erre a kérdésre. A leépítés, átszervezés, elbocsátás, csődeljárás, kirúgás vagy akárhogy is nevezzük, igazán komoly csapás lehet. Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

Így növeld az esélyeidet a sikeres álláskeresés érdekében!

Így növeld az esélyeidet a sikeres álláskeresés érdekében!

Azt már mindenki betéve tudja, hogy az eredményes álláskereséshez jó önéletrajz/motivációs levél, releváns állásokra történő pályázás, majd ezt követően sikeres állásinterjú szükséges. Mégis sokan panaszkodnak arról, hogy bár mindhárom kritériumot teljesítették, mégsem sikerül állást találniuk. Ilyenkor kapjuk a kérdést: milyen apró trükkök-fortélyok vannak még, amiket bevethetnének a siker érdekében?

Tippek a határidők betartására!

Tippek a határidők betartására!

A legtöbb munkavállaló első számú problémái között szerepel az időhiány. Biztosan mindenki számára ismerős, mikor ezernyi a teendő, az idő pedig rohan, és valahogy semmi sem halad megfelelően. Tippjeink segítségével most te is sokat tehetsz azért, hogy minden feladatodat a határidőkön belül teljesítsd.

Kezdj el otthon felkészülni az állásinterjúra!

Kezdj el otthon felkészülni az állásinterjúra!

Egy új pozícióra való jelentkezés során nem elég csupán az adott interjú előtt pár perccel felkészülni! Az ápolt kinézet, igényes öltözés, pontos érkezés, határozott kézfogás, udvarias bemutatkozás elengedhetetlen. Ezek segítségével ugyanis, ha még csak el sem hangzott az első kérdés, máris előnnyel indulhat az álláskereső a felvételi beszélgetésen. A külsőségeken kívül érdemes azonban otthon a beszélgetés tartalmi elemeit is megtervezni.

Az online önéletrajz előnyei

Az online önéletrajz előnyei

A szakmai önéletrajzírás önmagában is már egy külön művészet, amelynek az alapjaival tisztában lenni olyan elemi követelmény, mint a végzettség vagy a nyelvtudás. Aki ügyesen össze tudja állítani a személyes kompetenciáit tartalmazó bemutatkozóját, azzal nagy baj nem lehet. Ám mi a teendő, ha a kiszemelt cég e-mailben várja a jelentkezést, esetleg csupán egy webcímet kér a HR-osztály, vagy olyan kevésbé ismert kifejezések tűnnek fel az állásajánlatban, mint például az ASCII-önéletrajz?

Telefonos etikett álláskeresőknek

Telefonos etikett álláskeresőknek

Az álláskeresők számára egy adott pozícióra való jelentkezés első lépcsőfoka az elektronikus úton vagy telefonon történő információkérés. Mivel az e-mailes egyeztetés általában személytelenebb és sokkal átgondoltabb, mint a telefonon folytatott kommunikáció, ezért jó, ha tisztában vagyunk az alapvető szabályokkal, melyek sokat segítenek a pozitív megítélésünk elérésében.

Álláskeresési hibák az interneten

Álláskeresési hibák az interneten

A közösségi média térnyerésével rengeteg olyan hibát elkövethetünk akaratunkon kívül, amelyek a későbbi karrierünkre negatív hatással lehetnek. Megoszthatunk egy olyan képet például, ami rossz fényt vet ránk a jövendőbeli munkaadónk előtt, de akár egy rossz oldal kiposztolásával is végzetes hibát követhetünk el! Nézzünk hát utána: mi az, amit semmiképpen se csináljunk, ha állást keresünk?

Hogyan váltsunk munkahelyet?

Hogyan váltsunk munkahelyet?

A munkahelyváltás sosem egyszerű történet. Ám ahhoz, hogy merj lépni, sok mindent át kell gondolnod. Íme, néhány tipp, ami segítségedre lehet a karrierváltásban!

A jó referencialevél titka

A jó referencialevél titka

Egyre több álláskereső önéletrajzához csatoltan mellékeli referencialevelét, ezáltal remélve a nagyobb esélyt álmai pozíciójának elnyerése céljából. Mégis jó, ha tudjuk: nem biztos, hogy szükséges az ajánlólevelünket automatikusan összekapcsolni a jelentkezéskor beadott papírjainkkal.

A munkahelyi kiégés okai

A munkahelyi kiégés okai

A kiégés, avagy ismertebb nevén burnout a munkahelyi motiváció romlásának az eredménye. Magyarul olyan folyamatok összessége, melynek hatására belefásulunk az adott tevékenységünkbe, ezáltal nem tudjuk megfelelő szinten teljesíteni a ránk szabott feladatokat. De vajon milyen okok vezethetnek ehhez a negatív állapothoz? Írásunkból megtudhatod!

Alapelvárás a stressztűrő képesség

Alapelvárás a stressztűrő képesség

Az álláshirdetési portálokat böngészve egyre több olyan bejegyzéssel találkozhatunk, melyek alapvető elvárásként tüntetik fel a stressz tűrő képességünk meglétét. Meglepő módon azonban nem csak a valóban nagy felelősséggel járó pozíciókban jelölik meg ezt a tulajdonságot.

Miért jelentkeztél hozzánk? Vigyázz a válaszokkal!

Miért jelentkeztél hozzánk? Vigyázz a válaszokkal!

Az állásinterjúk egyik legfontosabb, éppen ezért legstresszesebb kérdése ez: miért is jelentkeztél te tulajdonképpen ide? Van négy válasz, amire azt hiszed, kilóra megvetted leendő munkaadódat, miközben igazából épp ezért húzták ki a neved a listáról. Elmondjuk, melyek ezek – és mit is mondj helyettük.

Megakadtál a karrieredben?

Megakadtál a karrieredben?

A jelenlegi munkahelyeden nem érzed már jól magad? A karrieredben eljutottál egy szintre azonban ott megakadtál? Miként lehet továbblépni a holtponton? Hogy fejlődhetsz tovább?

Álláskeresés: a kulcs a nyitottságban rejlik

Álláskeresés: a kulcs a nyitottságban rejlik

A munkahelyváltás szükségessége attól függ, hogy belső motiváció által vezérelten vált valaki, vagy elvesztette a munkáját és rákényszerül. Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen az egyén egzisztenciális háttere. Még melyek a legfontosabb pontok? Cikkünkből megtudhatod!

Így jellemezd magad a motivációs leveledben!

Így jellemezd magad a motivációs leveledben!

Megírtad az önéletrajzodat, de a motivációs levél kifogott rajtad? Nem tudod, milyen tulajdonságokat kellene felsorolnod? Egyáltalán: milyen egy jó motivációs levél? Nos, az alábbiakban eláruljuk, milyen vonásokat érdemes kiemelned, és arra is felhívjuk a figyelmedet, hogyan kerülheted el a leggyakoribb bakikat.

Online álláskeresés: mindig maradj naprakész!

Online álláskeresés: mindig maradj naprakész!

Az elektronikus úton történő munkaerő-keresés miatt az egy-egy pályázatra szentelt idő is jelentősen lerövidült, így aztán igencsak ügyesen kell összeállítani anyagunkat, ha fel szeretnénk hívni magunkra a munkáltató figyelmét.

A külföldi munka tapasztalat előnyei

A külföldi munka tapasztalat előnyei

Az egyik legfontosabb munkaerő-piaci probléma hazánkban, hogy aki külföldön tanult vagy dolgozott, az hosszú távon is külföldön marad, még akkor is, ha ott kevesebb vagy rosszabb lehetőségei adódnak. A nyelvtudás és a külföldi munkatapasztalat viszont itthon is könnyen kamatoztatható, csak meg kell találni azokat a nemzetközi vállalatokat, amelyek tárt karokkal várják ezeket a munkavállalókat.

Ami nélkül nincs sikeres önéletrajz!

Ami nélkül nincs sikeres önéletrajz!

Ha nem megfelelő az önéletrajzod, nem hogy az interjúra nem hívnak majd be, de valószínűleg végig sem olvassák majd. Ezt megelőzendő érdemes megismerkedni néhány fortéllyal, mely segít abban, hogy felkeltsd a leendő munkaadó figyelmét.

Segíthet a versenyhelyzet!

Segíthet a versenyhelyzet!

Sok álláskereső összerezzen, ha arra gondol, rajta kívül hányan jelentkeztek az adott pozícióra. Hogyan viszonyulj versenytársaidhoz az állásinterjú során? Milyen tényezők játszanak szerepet a jelentkezők értékelésénél, és hogyan tudod elérni, hogy téged válasszanak ki a végén? Cikkünkből kiderül.

Önbizalom-rombolás a munkahelyen

Önbizalom-rombolás a munkahelyen

A szakmai tudás és a képességek mellett pozitív lelkiállapot is szükséges ahhoz, hogy sikeresen megbirkózz a munkahelyi kihívásokkal. Ha a főnökeid robotként kezelnek, a munkatársaid pedig keresztülnéznek rajtad, hiába rendelkezel minden eszközzel, hogy eredményesen kerülj ki a mindennapos megmérettetésekből, idővel csorbát szenved a tettvágyad.

Tippek a kézzel írott önéletrajzokhoz

Tippek a kézzel írott önéletrajzokhoz

A kiválasztás egy olyan folyamat, amelynek első szűrője nem a személyiségjellemzőket érinti, hanem a képzettséget, szakmaiságot, az elért eredményeket, a potenciális szellemi tőkét, amit a pályázó a vállalatnak jelenthet. Ennek letéteményese az önéletrajz és a kapcsolódó pályázati csomag. A vállalatok képviselőinek viszont nagy fejtörést okoz, hogy ezt kézzel vagy számítógéppel szerkesztve kérjék a jelentkezőktől.

Small talk: a kapcsolatépítés fontossága

Small talk: a kapcsolatépítés fontossága

A legtöbb álláskereső, ha sikeresen túljutott a jelentkezés első szakaszán, már is el kezd készülődni a nagy megmérettetésre, vagyis az állásinterjúra. Ilyenkor jó előre megtervezi, hogy mit fog mondani, miként helyezkedik el az irodában, vagy éppen milyen ruhát fog magára ölteni. Ám mindenre még a „fellépés” legalaposabb tervei sem terjedhetnek ki. Ilyen szürke terület lehet például, annak az időnek az eltöltése, amikor az interjú kezdésére várakozol.

Állásinterjú idegen nyelven: így készülj fel rá!

Állásinterjú idegen nyelven: így készülj fel rá!

Az idegen nyelvű beszélgetés szinte már minden állásinterjú állandó része, amit nem lehet elkerülni. Sokan rettegnek ettől, és nemcsak azokban kelthet félelmet, akik nem használják rendszeresen a nyelvet, hanem gyakran azok is izgulnak miatta, akik magabiztos nyelvhasználók. A félelem egyik forrása az, hogy sokan úgy érzik, nem lehet erre felkészülni, teljesen kiszámíthatatlan, miről kell majd beszélni idegen nyelven. Íme hat tipp, hogy magabiztosabban állj az idegen nyelvű kérdések elé!

Örök dilemma: munka vagy tanulás?

Örök dilemma: munka vagy tanulás?

Sok munkavállaló úgy gondolja, a szakmai előrelépéséhez szüksége van a továbbképzésekre. A tanulás azonban sok időt vesz igénybe, főleg, ha a nap legnagyobb részét a munkahelyen töltjük. Mielőtt beiratkoznál bármilyen oktatási intézménybe, olvasd el tanácsainkat, amelyek segítségével könnyebben össze tudod majd egyeztetni a tanulást és a munkát!

Álláskeresés: használd a közösségi média erejét!

Álláskeresés: használd a közösségi média erejét!

Az álláskeresés hagyományos opciói mellett a modern kor eszközeinek köszönhetően egyre kényelmesebb megoldásokat kaphatunk az általunk preferált pozíciók megtalálásában. Akár otthon egy számítógép előtt ülve a közösségi médiumok csatornáin keresztül felvehetjük a kapcsolatot olyan cégekkel, személyekkel, akik segítségünkre lehetnek egy számunkra releváns állás megtalálásában. Ám ahhoz, hogy aktív részese legyél az online álláskeresők bázisának, adunk pár tippet, hol és milyen formában legyél jelen. Így biztosan könnyebben fogod megtalálni álmaid pozícióját!

Hogyan tálaljuk a gyengeségeinket?

Hogyan tálaljuk a gyengeségeinket?

Gyakori téma lehet az állásinterjúk alkalmával, hogy az adott jelentkezőnek melyek az erősségei és a fejlesztendő területei. Ahhoz, hogy fel tudj készülni a releváns válasszal, jó tisztában lenni önmagad kompetenciáival. Ehhez érdemes átgondolni: mit találsz a legnehezebbnek, vagy mit szeretsz legkevésbé a jelenlegi munkádban?

Hogyan szűrd ki a hamis álláshirdetéseket?

Hogyan szűrd ki a hamis álláshirdetéseket?

Vannak cégek vagy magánszemélyek, akik visszaélnek a munkakeresők bizalmával, és az a céljuk, hogy a gyanútlan keresgélőket félrevezessék. Ez azért veszélyes, mert nem csak hamis munkalehetőséggel kecsegtetnek, de még anyagi károkat is okozhatnak neked. Tudd meg, hogyan tudod kiszűrni az internetes csalókat.

Kapcsolati tőkével az új állásokért!

Kapcsolati tőkével az új állásokért!

Egy hagyományos módon meghirdetett álláspályázat esetén 10-15% esélyed van arra, hogy túléld az első rostát, azaz behívjanak interjúra. Nagy eséllyel növelheted azonban a pozitív válasz lehetőségét, ha a kapcsolati hálódat mozgósítva, vagyis ismeretség útján közelíted meg a pozíciót, azaz alkalmazod a networkinget. Ha eddig elmulasztottad, most megtanulhatod, hogyan válhat belőled a legjobb kapcsolatépítő.

Munkahelyi konfliktuskezelés

Munkahelyi konfliktuskezelés

Életünk során temérdek alkalommal kerülhetünk összetűzésbe munkatársainkkal, vezetőinkkel. Van, hogy mi vagyunk a hibásak, máskor pedig a kollégánk követett el megoldhatatlannak látszó problémát. Ebből kifolyólag a hatékony konfliktuskezelés legalább annyira előre lendítheti valakinek a karrierjét, mint a szakmai tehetség és a tapasztalat, ezért érdemes észben tartani néhány hasznos jó tanácsot.

Milyen fénykép legyen az önéletrajzban?

Milyen fénykép legyen az önéletrajzban?

Örök kérdés: az önéletrajzunkba milyen képet helyezzünk? Mindig is vita tárgya volt, hogy egyáltalán legyen-e fénykép vagy sem az önéletrajzban. Jogosan kérik-e vagy sem, kérhetik-e egyáltalán? Alapvetően milyen a jó CV-fénykép?

A hatékony munkavégzés alappillérei

A hatékony munkavégzés alappillérei

Sok a munka, nem tudod beosztani az idődet, el vagy csúszva, és mindenki rád vár állandóan? Az alábbi tippek segítenek abban, hogy időt nyerj és hatékonyabban dolgozz, és ehhez mindössze csak néhány apróbb változást kell tenned.

Gyakornoki idő: tanulj, tanulj és tanulj!

Gyakornoki idő: tanulj, tanulj és tanulj!

A gyakornokok élete nem könnyű – mondják sokan, de bárhogyan is alakul ez az időszak, érdemes pozitívan hozzáállni, és a lehető legtöbbet kihozni belőle. Vannak olyan cégek, ahol komolyan felépített gyakornoki programokat működtetnek, míg máshol kevésbé kikövezett kultúrája van a gyakornoki rendszernek. Bármilyen helyre is kerülsz, próbáld meg a javadra fordítani ezt az időszakot.

Így add el magad 1 percben!

Így add el magad 1 percben!

Szakmai konferencia szünetében, állásbörzén vagy bármilyen társas eseményen megtörténhet, hogy szembetalálkozol egy üzleti döntéshozóval. 1 percnél több időd nincs arra, hogy felhívd magadra a figyelmet. Felejtsd el a bemagolt közhelyeket, a dagályos öntömjénezést. Koncentrálj arra, ami az erősséged, és amivel segítheted a potenciális cégeket!

Hogyan kezeld az elbocsátást?

Hogyan kezeld az elbocsátást?

Nem feltétlenül magadnak köszönheted, ha átnyújtják a felmondási papírokat, hiszen előfordulhat, hogy tömeges létszámcsökkentésnek vagy átszervezésnek estél áldozatul. Előbb-utóbb a legjobbakat is utolérheti a végzete. Ez persze nem törvényszerű, de a lehetőség fennáll. 

Tanácsok a munkahelyi előrejutásért

Tanácsok a munkahelyi előrejutásért

Nem elegendő megtalálni álmaid munkahelyét, hiszen meg is kell felelned az ottani elvárásoknak ahhoz, hogy bebiztosítsd magad. Az előrejutás érdekében pedig rengeteg dolgot meg kell tenned. Ezek nélkül elmarad a bizalom, így ugyanabban a pozícióban találod magad még sok év elteltével is. Tanácsaink segítségével azonban könnyebben boldogulhatsz a kihívásokkal teli ranglétrán.

Így viselkedj az állásinterjú során!

Így viselkedj az állásinterjú során!

Az állásinterjú során szinte minden munkavállaló stresszes. Vajon mit fognak kérdezni? Milyen képet fog saját kialakítani magáról a felvételiztetőkben? Sajnos nem minden jelölt tud  úgy viselkedni, ahogyan szeretné, a nyomás alatt nem képes a hétköznapi természetes formáját nyújtani. Ennek elkerülése érdekében adunk most pár tippet, hogyan is célszerű hozzáállni egy állásinterjúhoz.

Burnout – avagy a munkahelyi kiégés kialakulása

Burnout – avagy a munkahelyi kiégés kialakulása

A túlhajszoltság, az irreális munkahelyi elvárások, a növekvő stressz, a terhelhetőség határainak kitolása, az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya egyre több embert érint. Bár a burnout-szindrómát, azaz a kiégést eredetileg a segítő foglalkozásúak körében kezdték vizsgálni, a fokozott stressz, az elszemélytelenedés és a növekvő megterhelés következtében a tünetek bárkinél jelentkezhetnek. Tehát a kiégés, a rengeteg munka miatti nyugtalanság nem csak a topmenedzsereket veszélyezteti. Szinte bárki járhat így, aki folyamatosan túlterhelt, akinek a feje felett állandóan ott lebegnek  a szoros határidők, a túlzott elvárások vagy a nagy felelősséggel járó döntések. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan ismerheted fel a kiégés tüneteit, és mit tehetsz ellenük. 

Mikor keressünk állást?

Mikor keressünk állást?

Sokan – miután végre sikerült elhelyezkedniük, vagy szeretik a munkájukat, esetleg előléptetésre várnak – szüneteltetik az álláskeresést, ami miatt jó lehetőségektől esnek el. Az álláskeresésnek egy állandó folyamatnak kellene lennie, nem pedig időszakos tevékenységnek. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy minden nap böngésszünk a friss álláshirdetések között! Azonban ajánljuk az alábbi tanácsokat, amelyeket szerintünk érdemes fontolóra venni.

Másolva vagy csatolva? Az e-mailes jelentkezés buktatói

Másolva vagy csatolva? Az e-mailes jelentkezés buktatói

Egy pozícióra való jelentkezés folyamata egyszerűnek tűnik: összeállítod az önéletrajzodat, motivációs leveledet, majd ezek után elektronikus úton elküldöd a megfelelő céghez. Azonban a „küldés” gomb lenyomása még nem biztosíték semmire. Elképzelhető, hogy a leveled a levélszemetek közt landol majd. Pontosan ezért most adunk jó néhány tippet, hogy biztosan célba érjen az üzeneted.

A diploma utáni sikeres álláskeresés titka

A diploma utáni sikeres álláskeresés titka

Az egyetemekről kikerülő, frissdiplomás álláskereső fiatalok legnagyobb aggodalma, hogy a munkáltatók az adott szakmában már kipróbált személyeket részesítik előnyben, és nem a kevés gyakorlattal bíró pályakezdőket. A gyakorlat hiánya természetesen nem csak annak tudható be, hogy az illető frissdiplomás. Ha valaki az oktatási intézmények által biztosított helyek mellett saját maga is keresett szakmai fejlődést elősegítő helyet, az jóval több tapasztalattal indul, mint a társai.

AC: a kiválasztás egyik legjobb formája

AC: a kiválasztás egyik legjobb formája

Egyre ritkábban dől el pusztán egy beszélgetés után, hogy valaki megkapja-e az állást. Sokszor többkörös interjúztatásra számíthatunk, és előfordulhat, hogy nem hagyományos módszerekkel választják ki a legjobb munkatársat. Az értékelő központ (assessment center) hatékony, emiatt egyre népszerűbb, bár elég drága módszer.