Dologidő Blog

Álláskeresési tanácsok, friss hírek, aktualitások a munkaerőpiacról

A hatékony munkavégzés alappillérei

A hatékony munkavégzés alappillérei

Sok a munka, nem tudod beosztani az idődet, el vagy csúszva, és mindenki rád vár állandóan? Az alábbi tippek segítenek abban, hogy időt nyerj és hatékonyabban dolgozz, és ehhez mindössze csak néhány apróbb változást kell tenned.

Gyakornoki idő: tanulj, tanulj és tanulj!

Gyakornoki idő: tanulj, tanulj és tanulj!

A gyakornokok élete nem könnyű – mondják sokan, de bárhogyan is alakul ez az időszak, érdemes pozitívan hozzáállni, és a lehető legtöbbet kihozni belőle. Vannak olyan cégek, ahol komolyan felépített gyakornoki programokat működtetnek, míg máshol kevésbé kikövezett kultúrája van a gyakornoki rendszernek. Bármilyen helyre is kerülsz, próbáld meg a javadra fordítani ezt az időszakot.

Így add el magad 1 percben!

Így add el magad 1 percben!

Szakmai konferencia szünetében, állásbörzén vagy bármilyen társas eseményen megtörténhet, hogy szembetalálkozol egy üzleti döntéshozóval. 1 percnél több időd nincs arra, hogy felhívd magadra a figyelmet. Felejtsd el a bemagolt közhelyeket, a dagályos öntömjénezést. Koncentrálj arra, ami az erősséged, és amivel segítheted a potenciális cégeket!

Hogyan kezeld az elbocsátást?

Hogyan kezeld az elbocsátást?

Nem feltétlenül magadnak köszönheted, ha átnyújtják a felmondási papírokat, hiszen előfordulhat, hogy tömeges létszámcsökkentésnek vagy átszervezésnek estél áldozatul. Előbb-utóbb a legjobbakat is utolérheti a végzete. Ez persze nem törvényszerű, de a lehetőség fennáll. 

Tanácsok a munkahelyi előrejutásért

Tanácsok a munkahelyi előrejutásért

Nem elegendő megtalálni álmaid munkahelyét, hiszen meg is kell felelned az ottani elvárásoknak ahhoz, hogy bebiztosítsd magad. Az előrejutás érdekében pedig rengeteg dolgot meg kell tenned. Ezek nélkül elmarad a bizalom, így ugyanabban a pozícióban találod magad még sok év elteltével is. Tanácsaink segítségével azonban könnyebben boldogulhatsz a kihívásokkal teli ranglétrán.

Így viselkedj az állásinterjú során!

Így viselkedj az állásinterjú során!

Az állásinterjú során szinte minden munkavállaló stresszes. Vajon mit fognak kérdezni? Milyen képet fog saját kialakítani magáról a felvételiztetőkben? Sajnos nem minden jelölt tud  úgy viselkedni, ahogyan szeretné, a nyomás alatt nem képes a hétköznapi természetes formáját nyújtani. Ennek elkerülése érdekében adunk most pár tippet, hogyan is célszerű hozzáállni egy állásinterjúhoz.

Burnout – avagy a munkahelyi kiégés kialakulása

Burnout – avagy a munkahelyi kiégés kialakulása

A túlhajszoltság, az irreális munkahelyi elvárások, a növekvő stressz, a terhelhetőség határainak kitolása, az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya egyre több embert érint. Bár a burnout-szindrómát, azaz a kiégést eredetileg a segítő foglalkozásúak körében kezdték vizsgálni, a fokozott stressz, az elszemélytelenedés és a növekvő megterhelés következtében a tünetek bárkinél jelentkezhetnek. Tehát a kiégés, a rengeteg munka miatti nyugtalanság nem csak a topmenedzsereket veszélyezteti. Szinte bárki járhat így, aki folyamatosan túlterhelt, akinek a feje felett állandóan ott lebegnek  a szoros határidők, a túlzott elvárások vagy a nagy felelősséggel járó döntések. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan ismerheted fel a kiégés tüneteit, és mit tehetsz ellenük. 

Mikor keressünk állást?

Mikor keressünk állást?

Sokan – miután végre sikerült elhelyezkedniük, vagy szeretik a munkájukat, esetleg előléptetésre várnak – szüneteltetik az álláskeresést, ami miatt jó lehetőségektől esnek el. Az álláskeresésnek egy állandó folyamatnak kellene lennie, nem pedig időszakos tevékenységnek. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy minden nap böngésszünk a friss álláshirdetések között! Azonban ajánljuk az alábbi tanácsokat, amelyeket szerintünk érdemes fontolóra venni.

Másolva vagy csatolva? Az e-mailes jelentkezés buktatói

Másolva vagy csatolva? Az e-mailes jelentkezés buktatói

Egy pozícióra való jelentkezés folyamata egyszerűnek tűnik: összeállítod az önéletrajzodat, motivációs leveledet, majd ezek után elektronikus úton elküldöd a megfelelő céghez. Azonban a „küldés” gomb lenyomása még nem biztosíték semmire. Elképzelhető, hogy a leveled a levélszemetek közt landol majd. Pontosan ezért most adunk jó néhány tippet, hogy biztosan célba érjen az üzeneted.

A diploma utáni sikeres álláskeresés titka

A diploma utáni sikeres álláskeresés titka

Az egyetemekről kikerülő, frissdiplomás álláskereső fiatalok legnagyobb aggodalma, hogy a munkáltatók az adott szakmában már kipróbált személyeket részesítik előnyben, és nem a kevés gyakorlattal bíró pályakezdőket. A gyakorlat hiánya természetesen nem csak annak tudható be, hogy az illető frissdiplomás. Ha valaki az oktatási intézmények által biztosított helyek mellett saját maga is keresett szakmai fejlődést elősegítő helyet, az jóval több tapasztalattal indul, mint a társai.

AC: a kiválasztás egyik legjobb formája

AC: a kiválasztás egyik legjobb formája

Egyre ritkábban dől el pusztán egy beszélgetés után, hogy valaki megkapja-e az állást. Sokszor többkörös interjúztatásra számíthatunk, és előfordulhat, hogy nem hagyományos módszerekkel választják ki a legjobb munkatársat. Az értékelő központ (assessment center) hatékony, emiatt egyre népszerűbb, bár elég drága módszer.